Zit er een beul in ieder van ons?

Ik wist al het een en ander van mobbing af maar toch schrik ik telkens weer van wat mensen elkaar aandoen. Het leed wat mensen overkomt, van ziek melden, andere baan zoeken, in de WAO belanden tot zelfmoord aan toe, is natuurlijk niet in geld uit te drukken. Zit er in ieder van ons een beul verscholen?In deze blog wil ik terugkomen op mijn blog van juni vorig jaar over Mobbing. Aanleiding hiervoor is de uitzending van Zembla van 15 februari 2009 die ik iedereen aanraad om te bekijken: http://player.omroep.nl/?aflID=8923885

Lees ook:
http://www.deondernemer.nl/artikel/1259233/Netwerken
http://www.deondernemer.nl/artikel/1154475/28-procent-van-de-managers-is-knettergek!

In mijn vorige blog liet ik Duitse cijfers los op het Nederlandse WAO bestand en becijferde dat ruim 45.000 mensen in de WAO getreiterd moesten zijn. Dat waren schattingen van mijn kant. Zembla komt met enige schokkende cijfers, ruim 100.000 mensen in Nederland worden stelselmatig gepest, 1 op de 5 werknemers geeft aan wel eens gepest te zijn op het werk.

Pesten op het werk leidt tot ruim 4 miljoen ziektedagen per jaar. Daarmee gaan ruim 2.700 manjaar verloren door treiteren, de wetenschapper van TNO rekende 250 Euro per ziektedag en kwam daarmee op kosten van 1 miljard euro. Samen met andere kosten kwam hij op 1,5 miljard euro per jaar.

Nederland is met Finland koploper op het gebied van mobbing, een twijfelachtige positie voor een land dat heet tolerant te zijn. In 1988 las ik voor het eerst Zweeds onderzoek naar mobbing en binnen de Nederlandse vakbeweging heerste toen nog de overtuiging dat het in Nederland wel meeviel.

Een lolletje moet kunnen was en is nog steeds het parool. De rol van de leidinggevende is ook sinds kort pas gedegen onderzocht. In meer dan 50% van de gevallen is de pester de direct leidinggevende, net als bij seksueel misbruik overigens waar in 82 % van de aangegeven gevallen de direct leidinggevende de boosdoener is.

Ander onderzoek heeft aangetoond dat 28% van de leidinggevenden een zodanig narcistische persoonlijkheid tentoonspreiden dat je van psychopaten kunt spreken, zie mijn blog: 28 procent van de managers is knettergek

De vraag dringt zich op of het in onszelf zit, zoals in de conclusie van Millgram: dat in ieder van ons een kampbeul schuilt. En dat wij onze scholen, bedrijven en overheidsinstellingen zo organiseren dat het slechtste in mensen naar boven komt. Dat er onderhuids sprake is van een onvrede die een uitweg zoekt die, al naar gelang de positie tot uiting komt in fraude, stelen van de baas, excessieve bonussen vergaren, treiteren van collega’s tot seksueel misbruik.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>