Is het ontslagrecht een kabinetscrisis waard?

De PvdA heeft minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gedreigd met een kabinetscrisis als hij zijn plannen voor de modernisering (of was het nu toch versoepeling) van het ontslagrecht doorzet. Dit alles uit angst voor het electorale succes van de SP, dat zeker garen zou spinnen bij een soepele houding van de PvdA. Een handjeklap tussen PvdA (… wij hebben het referendum over het Europees Verdrag laten schieten) en CDA (… dan laten wij het ontslagrecht zoals het is) ligt in het verschiet. Wat te denken van dit politiek gemanoeuvreer? Hebben referendum en ontslagrecht iets met elkaar van doen? Natuurlijk niet. Is de Nederlandse economie gebaat bij (alweer) uitstel/afstel van modernisering? Naar mijn oordeel zeker niet.

Het is de zoveelste episode in het zich voortslepende dossier rondom de flexibilisering van de arbeidsmarkt. InnovatiefOrganiseren.nl volgt deze discussie met enige regelmaat. Eerdere afleveringen van dit feuilleton vindt u hier, hier, hier, hier en hier. In mijn laatste bijdrage gokte ik nog op de rechte rug van de coalitie, met minister Donner als vooruitgeschoven post. Deze optie kunnen we gezien de huidige stand van zaken rustig laten varen. Wat doe je als politicus in dit soort situaties? Juist: je laat de boel afkoelen door weer met partijen in gesprek te gaan, een onderzoek te gelasten en de SER opnieuw om advies te vragen. Levert dit wat op (behalve kalmte in de polder)? Ik laat het aan de lezer over om deze retorische vraag te beantwoorden.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Arjan Hooiveld
De huidige coalitiepartners PvdA, CDA en CU hebben geen van drieën baat bij een kabinetscrisis, afgaande op de huidige opiniepeilingen.
Wat mij opvalt, ook met het oog op de discussie over het ontslagrecht, is de 180-graden draai van het CDA van ‘eigen verantwoordelijkheid van de burger’ onder Balkenende I t/m III tot een bijna gedweëe houding naar de PvdA onder Balkenende IV: ‘een alles omvattende overheidsbemoeienis en -ingrijpen’.
Ben erg benieuwd wat er verder uit de discussie rondom het ontslagrecht komt …
Arjan Hooiveld
Edwin Lambregts
Arjan,
Van een kabinetscrisis komt het niet, dat ben ik met je eens. Wat betreft het overheidsingrijpen op dit dossier is het opvallend dat de ‘markt’ (lees in dit geval: het overleg tussen werkgevers en werknemers) niet tot vernieuwing komt. De zaak zit al vele jaren muurvast.
Edwin
Leidt Nederland aan innovatiekramp?
[...] te zetten. Onze arbeidsmarkt is de meest flexibele van Europa, en het bastion van het starre ontslagrecht vertoont haarscheurtjes. Bedrijven gaan (mede gedwongen door de krappe arbeidsmarkt) inzien dat ze [...]