De ICT afdeling heeft zijn langste tijd gehad. Of toch niet?

Onder de titel Werken in de Wolken organiseerde Berenschot op 2 december een themabijeenkomst over cloud computing en byod in relatie tot Het Nieuwe Werken.

Het gebruik van moderne ICT is een belangrijk component van HNW. Door ontwikkelingen zoals cloud computing en Bring Your Own Device (BYOD) wordt de individuele medewerker steeds autonomer. Ook gaat de functie van de ICT afdeling de komende jaren veranderen. Dat concludeert adviesbureau Berenschot op basis van de door hen georganiseerde High Level Group HNW bijeenkomst voor programmamanagers en IT specialisten.

Organisaties die toekomstbestendig willen blijven, ontkomen er niet aan mee te gaan met de ICT ontwikkelingen. De scheidslijn tussen professionele en persoonlijke applicaties wordt steeds dunner, stelt Bart Schermer van HP, één van de drie sprekers tijdens de bijeenkomst. Door het gebruik van onder andere gmail, dropbox, picasa en flicker op mobiele apparaten zijn mensen eigenlijk altijd online. Bij het werken in de cloud wordt het volledig diffuus je privé of zakelijk bezig bent.

Dit brengt nieuwe vragen, uitdagingen en de nodige beveiligingsrisico’s met zich mee. Gaat de ICT afdeling straks ook over mijn privé domein? Of verdwijnt de ICT afdeling juist helemaal omdat we het straks helemaal zelf kunnen regelen? Het gros van de zzp'ers werkt al naar volle tevredenheid zonder betaalde ICT-ondersteuning, dus waarom zou dat straks ook niet personeel in loondienst kunnen gelden?

De functie van de ICT afdeling zal steeds meer gaan bestaan uit het beheren van de interface en architectuur. Het doel hiervan is werken in een hybride omgeving, waar medewerkers worden gefaciliteerd waar zij het nodig hebben. Daarmee gaan we toe naar een situatie waarin we onze eigen data beheren, op onze eigen apparatuur op de manier die we zelf kiezen.

Henk van der Wel, directeur bij Mazars, bracht in dat bedrijven die met cloud computing aan de slag willen nogal een te makkelijk denken over beveiligingsrisico's en privacyrichtlijnen. Waakzaamheid is geboden. Als de eerste ongelukken zich voordoen is het misschien al te laat. Zeker bij beursgenoteerde bedrijven is dit een groot risico.

In de brainstormsessies die volgen op de presentaties, benadrukten de deelnemers aan de bijeenkomst dat deze ICT ontwikkelingen organisaties nieuwe kansen bieden om de volgende generatie medewerkers aan zich te binden. ‘Het is belangrijk deze toe te staan in je organisatie en daarom ontkom je er niet aan mee te gaan met deze ontwikkelingen’, zegt één van de deelnemers. De ICT moet daarom nauw samenwerken met andere afdelingen zoals huisvesting en HR. Hierbij draait het erom dat de verschillende afdelingen elkaar uitdagen zich te ontwikkelen. Ook voor dit onderdeel van Het Nieuwe Werken geldt dat er niet één juiste manier is, kleine successen gevierd moeten worden en er goed moet worden gekeken welke aspecten het beste passen bij de organisatie.

De ontwikkelingen gaan snel. De ICT afdeling vroeger een voorsprong op de gebruikers, maar nu lijken de rollen omgekeerd. Het vakgebied ICT moet zich aanpassen aan de veranderende tijd. Zo niet, dan moeten we vrezen dat zij ten dode is opgeschreven.

 

High Level Group HNW

De High Level Group (HLG) is het platform waar programmamanagers, projectleiders en stuurgroepleden met elkaar kennis en ervaringen uitwisselen over Het Nieuwe Werken. Het is hét professional netwerk waarmee u toegang heeft tot kennis over HNW, nieuwe vormen van samenwerking en allerhande veranderkundige vraagstukken. Het netwerk komt ongeveer vijf keer per jaar bijeen, bij voorkeur op steeds een andere inspirerende gastlocatie. Deelname is ‘on invitation only’. Berenschot is initatiefnemer en secretaris van het netwerk. Behoor je tot de doelgroep en wil je graag meedoen? Stuur dan een bericht met motivatie aan e.lambregts [at] berenschot.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Ronald van Eerten
De zinsnede (...) De ICT moet daarom nauw samenwerken met andere afdelingen zoals huisvesting en HR. Hierbij draait het erom dat de verschillende afdelingen elkaar uitdagen zich te ontwikkelen (...) is mij uit het hart gegrepen. Succesvol en hoog kwalitatief wordt het pas als de ondersteunende bedrijfsvoering (de negen copafijth functies) integraal worden ingericht en operationeel zijn. In de gezamenlijkheid ligt een grote meerwaarde en meeropbrengst opgesloten waarmee een begin gemaakt kan worden door de aanpak zoals in de inzet van de zinsnede is verwoord.

Ronald van Eerten
Piofa
Ad Gerrits
"Ten dode opgeschreven" is een rekbaar begrip, omdat we dat allemaal zijn. Wat er waarschijnlijk mee bedoeld wordt is dat het bij onvoldoende aanpassen wel eens heel snel kan gaan. Ik ben het daar mee eens, maar zie om mee heen dat veel mensen het op hun werk blijven accepteren dat er hard- en software wordt gebruikt die thuis al lang vervangen is. En dus valt het in praktijk op veel plekken nogal mee met het tempo van uitsterven lijkt het.
Robert Buisman
Edwin, dank voor je stuk.
Mag ik concluderen dat vooral privacy en beveiliging hot issue zijn (althans, in jullie platform naar voren zijn gekomen?)

Ik vind dat interessant, want eigenlijk zit daar nog maar het enige ICT-belang. Of zie ik dat verkeerd?
Zelf ben ik actief met een social community platform dat volledig 2.0 ondersteuning biedt aan bedrijven en instellingen. Volledig vanuit de cloud... Als ik met prospects praat, merk ik dat zij nog vaak ICT erbij willen betrekken, terwijl die eigenlijk niet meer zo nodig zijn. Klinkt misschien wat hard, maar het enige dat je met cloud-oplossingen nodig hebt is een internetverbinding. Geen systeembeheer, helpdesk, opleidingen, noem maar op.

In mijn geval zoek ik vooral de afdeling marketing & communicatie op (betreffend platform is een social networking site, gebaseerd op profielen van professionals). En nog vaak is daar de gedachte: cloud-oplossing = ICT.
Is uiteraard ook zo, maar niet meer voor de opdrachtgever, die heeft er immers geen omkijken meer naar. Mits.. privacy en beveiliging. Want daar heeft ICT veel ervaring mee.

Benieuwd naar jouw mening!
Michael Pullens
Lid sinds 2008
@Robert,

Als je praat over cloud computing en byod zijn beveiliging en privacy zijn inderdaad hot issues, net als kostenbeheersing trouwens.

Je conclusie dat je in de toekomst de ICT afdeling niet meer nodig hebt is deels juist, zo is althans mijn inschatting. Je hebt straks nog wel mensen die voor jou als gebruiker de ICT verzorgen, maar die werken dan bij bedrijven als google, microsoft, HP of ze heten Robert Buisman, of ze zijn volstrekt anoniem.

Toch zal de ICT afdeling niet helemaal verdwijnen. Ik zie voorlopig nog geen grote organisaties die hun ERP-achtige systemen en bedrijfseigen software helemaal aan de cloud toevertrouwen. Ik denk dan aan de grote systemen waar bijvoorbeeld ziekenhuizen, energiemaatschappijen, gemeentelijke basisadministratie of kerncentrales op draaien. Of heb ik dat mis en ben ik al hopeloos achterhaald?

Edwin
Robert Buisman
@Edwin,
Nee ik denk njet dat je hopeloos achterhaald (en ingehaald) bent. Vanochtend sprak ik nog met een grote belangenbehartiger voor ICT in het onderwijs. Ook daar zijn sommige primaire systemen dermate verstrengeld met bedrijfsvoering en uitoeren van de maatschappelijke taak (onderzoek en onderwijs) dat het simpelweg te risky is om alles uit de cloud te halen.
Maar goed... Neemt niet weg dat ook daar initiatieven zijn om krachten te bundelen en (reken)capaciteit bete in te zetten. En het echte 'sharen' gaat weer goed met cloud-technologie.

Dank voor je feedback!