De aanbestedingspolitie komt steeds dichter bij

Afgelopen week pleitte Loek Hermans (voorzitter van MKB Nederland) voor een duidelijke rol voor de NMa bij nalevingvan de regels door de overheid bij aanbestedingen. Bedrijven moeten effectief kunnen optreden tegen aanbestedende diensten die in de fout gaan.

De nieuwe Aanbestedingswet bevat een aantal algemene beginselen: transparantie en proportionaliteit, verplichte toetsing van de integriteit van ondernemers, nadere regels voor selectiecriteria en regels voor kleine aanbestedingen (onder de EU-drempelbedragen). De feitelijke uitwerking van die beginselen in duidelijke regels gebeurt in een AMvB algemene maatregel van bestuur) die in de loop van 2007 wordt voltooid.

MKB-Nederland vindt daarnaast dat specifiek voor het mkb een aantal zaken moet worden tegengegaan. Hieronder vallen het uitbundige gebruik van mantel- en raamcontracten, het stapelen van opdrachten en het - door onwil of onkunde - op voorhand uitsluiten van bepaalde leveranciers. Dit omdat hierdoor veel kleinere bedrijven - hoe innovatief ook - vaak volledig buiten de boot vallen. (zie ook het artikel tenderterreur en wederzijds wantrouwen, red.).

MKB-Nederland schat in dat bedrijven jaarlijks tussen de 5000 en 7500 klachten over aanbestedingsprocedures hebben. Het aantal zaken dat bij de rechter belandt, is ten opzichte van deze aantallen laag, maar vorig jaar wel verdubbeld tot 160 zaken. Om dat inzicht wel te krijgen moet behalve een toezichthouder ook het door EZ en de Tweede Kamer toegezegde klachtenloket er komen, aldus de werkgeverslobby. Gebeurt dat niet snel, dan zal MKBNederland niet schromen om zelf nog voor de zomer een klachtenbureau te openen. Wanneer er geen toezichthouder mocht komen, zal dit MKB-klachtenbureau de betrokken overheden zo nodig voor de rechter dagen. Dat zou feitelijk de instelling van de aanbestedingspolitie betekenen.

Hermans signaleert dat het aandeel van het mkb in overheidsopdrachten de afgelopen tien jaar is gehalveerd. 'Overheden zijn na de bouwaffaire voorzichtiger geworden en stellen soms ridicule eisen, waaraan alleen grote bedrijven kunnen voldoen.' Volgens het Financieel Dagblad heeft de NMa heeft wel oren naar het uitbreiden van het toezicht tot de aanbestedingspraktijk. Dat past bij het in de gaten houden van de bijklussende overheid, een taakverruiming die al langer in het vat zit.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>