Nework bijeenkomst over gedrag in netwerken

Gisteren heb ik deelnomen aan een netwerkbijeenkomst van de Nework community bij Seats2Meet in Utrecht. Het was mijn eerste deelname, maar ik begreep dat dit al de derde sessie was dit jaar. Dit keer ging het over gedrag in netwerken. De middag werd grotendeels gevuld door twee sprekers: Inge van den Broek van trainingsbureau Paluka en Ronald van den Hoff van Seats2Meet. Was het leuk? Zeker! Nieuwe dingen gehoord? Ja, dat ook!Nework, een samentrekking van New Work, is een initiatief van adviesbureaus YNNO en Berenschot. Twee concurrenten die samen een netwerk starten, dat is best bijzonder. De community richt zich op vernieuwing van de manier waarop wij werken. Ofwel: welke impact heeft de zich in sneltreinvaart ontwikkelende informatiemaatschappij op de manier waarop we straks onze boterham verdienen? Dat onderwerp klinkt u waarschijnlijk bekend in de oren. Er zijn op dit moment vele online en offline initiatieven in deze richting. Je mag gerust spreken van een hype. De redactie van InnovatiefOrganiseren.nl is gezien het profiel van onze site uiteraard zeer geïnteresseerd in al deze dynamiek.

Terug naar gisteren. Waar ging de bijeenkomst van Nework over? Het gekozen onderwerp was “gedrag, in het licht van de netwerkorganisaties”. Het gekke was dat de bijdragen van Inge van den Broek en Ronald van den Hoff wel langs dit onderwerp scheerden, maar zonder het doel exact te raken. Dit deerde overigens niemand. Natuurlijk hadden hun verhalen wel raakvlakken met het thema van de dag, maar zoals u weet hangt altijd alles met alles samen.  

Inge van den Broek vertelde met passie over haar fascinatie voor de werkende mens en voor zijn/haar IQ, EQ en CQ. Die IQ en EQ kende ik al, maar nu blijk ik ook een CQ te hebben. CQ staat voor creatieve coëfficiënt. Er zijn mensen die een dominant IQ hebben, terwijl anderen juist erg van CQ zijn. Mensen die een dominant EQ hebben schijn je in onze Westerse samenleving maar weinig tegen te komen. Van den Broek vertelde ons over het belang van een goede balans tussen de drie Q’s, waarbij het volgens haar hard nodig is om onze CQ te versterken als we willen overleven in de informatiemaatschappij. Zij illustreerde dit met een aantal grappige voorbeelden, waaronder een aantal uit haar eigen carrière als hockeyinternational. Toch maar eens aan Inge vragen waar nu de SQ is gebleven: de sociale coëfficient. Onzerzoekers zoals de Amerikaanse Danah Zohar kennen nog een andere SQ: de spirituele coëfficiënt.

Vervolgens kwam Ronald van den Hoff aan bod. Ik had gehoopt dat hij ons vooral mee zou nemen in zijn business model. Ik vind dat namelijk nogal bijzonder, maar wellicht meer daarover in een toekomstige posting. In plaats daarvan ging zijn verhaal voor 90% over de democratisering van onze samenleving via het internet. De burger pikt het niet meer dat er van ‘bovenaf’ bepaald wordt hoe hij zich dient te gedragen en besluit daarom zijn zaken buiten de bestaande (verstarde) instituten zoals overheden en bedrijven te regelen. Dit zijn niet overigens niet de termen van Van den Hoff gebruikte. Hij benutte andere woorden, maar die ben ik vergeten want zijn presentatie ging in zo’n moordend tempo dat er nauwelijks tijd was om e.e.a. te overdenken en op te slaan. Gelukkig waren er vele (soms heel vermakelijke) voorbeelden zoals My Football Club, waardoor de crux van zijn betoog toch goed is blijven hangen.

Al met al een geslaagde middag. Niet alleen de sprekers waren van een goed niveau, maar ook de kwaliteit van het toegestroomde publiek (zo’n veertig in getal) mocht er zijn. Wilt u de volgende keer ook meedoen? Ga dan naar de LinkedIn pagina van Nework en meld je aan. Vergeet trouwens ook niet om je nog even voor onze eigen LinkedIn groep aan te melden ;)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

ronald van den hoff
Hierbij de link naar mijn presentatie op slideshare:
http://www.slideshare.net/rvandenhoffcdefholding.nl/nework-meetup

Ons businessmodel van seats2meet.com was deze keer niet het onderwerp, maar ik wil best wel een keer een gastblog daarover schrijven....:-)
Edwin Lambregts
@Ronald,
Om maar meteen spijkers met koppen te slaan: wanneer kan ik je gastblog ontvangen? ;)
Edwin
Guus Balkema
Beste Edwin,


Dank voor het schrijven over onze 3e community bijeenkomst. Het is spannend om met je concurrent een community op te richten, maar volgens mij de enige manier om een community onafhankelijk te maken en als mensen met een passie over hun vak praten, kun je eigenlijk niet meer over concurrenten praten. Daarnaast past dit volgens mij ook goed in deze tijd, samenwerken om sneller te gaan. De community is trouwens niet alleen opgericht door YNNO en Berenschot, maar ook door Wouke Lam (van een Brits-Nederlands oliemaatschappij), Yvette Feeke (van een Zweedse retail organisatie) en Frits Bussemaker (Korstmos). De eerste vond plaats bij Twynstra Gudde en was met name gericht om het thema 'nieuwe manieren van werken' en bedoeld om te bepalen of er behoefte was aan een community. Het antwoord was ja, met name de diversiteit in de deelnemersgroep (van wetenschapper tot ambtenaar, van multinational tot architectenbureau) en de verdieping en dialoog werden hierbij centraal gesteld. De tweede vond plaats bij Heineken en als gastspreker hadden wij Larry Prusak (grondlegger van het vakgebied Kennismanagement) op bezoek.

Ik ben blij met je positieve feedback op de bijeenkomst en deel ook je mening dat we de thema's beter hadden moeten verbinden. De volgende keren zullen we daar extra aandacht aan besteden. De essentie was dat we in een nieuwe tijd, andere organisatievormen gaan krijgen en dus ook ander gedrag gaan vragen van mensen. Inge stelt daarbij terecht dat je als persoonlijk alleen kan samenwerken in 'vrijere' organisatie vorm als je in je element zit (verschuilen zal steeds moeilijker worden) en Ronald heeft ons laten zien dat er zeer veel zaken in beweging zijn en dat er veel gebeurd, maar nog veel zal moeten gebeuren. In april ontvangen we trouwens Jan de Bommerez, die ons zal helpen om vanuit een complexiteitsoogpunt een kader mee te geven. Hiermee hebben we een mooi kader voor andere thema's. Als community zijn we trouwens altijd op zoek naar nieuwe inzichten, verdieping en dialoog en wij zijn bezig met het programma voor 2010, dus ideeën en voorstellen rondom nieuwe manieren van werken zijn welkom.

groet,

Guus Balkema
Initiatiefnemer NeWork