Flexibel werken via internet, waar en hoe kun je e-werken?

Een zakelijk, mobiele internetverbinding is handig om van afstand het bedrijfssysteem te raadplegen of om gewoon op internet iets op te zoeken.  Niet iedere flexwerker (of nieuwe werker) is met deze middelen uitgerust. Wat zijn de alternatieven?

Consultants, account- of salesmanagers, vertegenwoordigers, engineers en vele andere buitendienstmedewerkers hebben vaak al de beschikking over een zakelijk, mobiele internetverbinding. Handig om van afstand het bedrijfssysteem te raadplegen, documenten te raadplegen of om gewoon op internet iets op te zoeken. Niet iedere flexwerker (of nieuwe werker) is met deze middelen uitgerust. Hoe en waar kun je nu toch flexibel werken via internet?

Dongel en dongelachtigen

KPN, T-Mobile (privé of zakelijk), Vodafone en andere telco’s hebben de afgelopen maanden een waar offensief ingezet om mensen via campagnes aan mobiel internet te helpen. Via de zogenaamde dongel kunnen laptops van mobiel, draadloos internet worden voorzien. Dit kost over het algemeen (naast het vaste al dan niet draadloze internetabonnement) al gauw € 16,76 à 20,00 per maand extra. Sites als http://www.metjelaptoponline.nl of Internetten.nl geven een goed inzicht in de mogelijkheden. Maar kritische geluiden zijn er ook. Lees bijvoorbeeld eens de column van Erwin Boogert.

Hotspots

Via Hotspots bieden bedrijven als KPN en T-Mobile al een aantal jaar betaalde Wi-Fi aansluitingen. De gebruiker betaalt dan per half uur of uur. Je kunt deze Hotspots bijvoorbeeld vinden via Hotspots Vinden, Wi-Fi Hotspots Info of JiWire.

Gratis Wi-Fi

Toen ik vorige maand in China was (bijvoorbeeld bij Starbucks maar ook bij veel lokale gelegenheden) en met Pinksteren in Riga (bijvoorbeeld bij Double Coffee) bleek het bij veel café-restaurants mogelijkheid om tijdens het drinken van je koffie via gratis Wi-Fi contact te maken met internet. Buitengewoon handig om even snel je e-mail te checken of wat op internet op te zoeken. In Nederland blijkt dit concept maar weinig te worden toegepast in de horeca.

Bedrijven of organisaties als Seats2meet.com, Café-Restaurent Dauphine, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, Beans&Bagels en een aantal anderen springen dankbaar in op die lacune en bieden hun klanten gratis Wi-Fi. Dat verdienen zij natuurlijk terug door andere diensten te leveren. Immers, wanneer de klant eenmaal binnen is, zal hij of zij toch ook consumpties gebruiken, een lunch nemen of van andere  faciliteiten gebruik willen maken. Met name in Amsterdam komen er steeds meer plekken die gratis Wi-Fi bieden aan klanten die op locatie via internet willen werken. Een overzicht van deelnemende bedrijven en organisaties vind je o.a. op Free Hotspot.com of Gratis Wifi

Aansluiten bij een Wi-Fi netwerk

Er worden wereldwijd een aantal initiatieven uitgerold die het mogelijk maken om voordelig van een een Wi-Fi netwerk gebruik te maken. Een mooi voorbeeld is Fon. Door een modem te kopen van circa € 20,00, stel je een deel van jouw internetverbinding open voor het netwerk. Als tegenprestatie mag jij wereldwijd gebruik maken van het netwerk.

Boingo biedt een voordelige maandelijkse toegang tot een wereldwijd Wi-Fi netwerk.

In Amsterdam biedt het bedrijf Aerea voordelig draadloos en mobiel internettoegang (al vanaf € 9,95 per maand voor het instappakket).

Smartphones

Sommige zweren erbij, anderen vinden het voorlopig nog gepriegel. Het feit is dat de smartphone sinds de introductie van de iPhone van Apple een geweldige vlucht heeft genomen. Vele andere producten als Blackberry, HTC, Nokia, Sony Ericsson, Samsung en de G1 van Google etc. bieden soortgelijke mobiele telefoons die meer van een computer weghebben dan van een gsm. De smartphone is het equivalent van een PDA, maar legt de nadruk op de functie van de mobiele telefoon. Aan de smartphone is vaak automatisch een internetabonnemement verbonden.

Voordelige werkplek

Wie niet over kantoorruimte beschikt kan tegenwoordig (betaald) op veel plaatsen terecht: Regus, Tauro, Igluu, Crown Business Center, DeWerkkamer.com etc.
Speciale aandacht hierbij voor de website http://www.werkplekzoeker.nl/waar locaties in heel Nederland op staan weergegeven die voor geringe kosten een flexibele werkruimte bieden.

Het bovenstaande overzicht is verre van volledig. Aanvulling zijn daarom van harte welkom.

Arjan Hooiveld
www.werken20.nl

3 thoughts on “Flexibel werken via internet, waar en hoe kun je e-werken?”

Tony de Bree 11 jaar ago

Een korte aanvulling. Ik heb net 15 dagen door China gereist en ik moet zeggen dat mijn ervaringen anders waren. In de meeste hotels (goede middenklasse) was meestal wel internet maar niet gratis en vaak heel traag.

Ik vind trouwens de technologie nog steeds niet zo interessant. Het is denk ik handiger om naar technologie vanuit ´slim werken´ te kijken. Daarnaast gebied de eerlijkheid te zeggen dat die technologie ons ook vaak in de steek laat (ik heb bv 4 PCs met Windows Vista……) en veiligheid wordt een steeds groter probleem.

Mvg Tony de Bree
http://www.dagboekvaneenbankier.nl

Hieke 10 jaar ago

Software gaat in paar jaar allemaal naar online software (SaaS) en is overal en vanaf ieder device met internet bereikbaar: http://www.cloudtools.nl/algemeen/cloud-computing-is-voor-bedrijven-geen-hype/

Flexibel werken via internet, waar en hoe doe je dat? | Werken20.nl – Alles over Het Nieuwe Werken 10 jaar ago

[…] verre van volledig. Aanvulling zijn daarom van harte welkom. Deze column is ook gepubliceerd op Innovatieforganiseren.nl Berichten Mobiel internet op laptop wint aan populariteit T-Mobile gedoogt iPhone-tethering […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *