Innovatief tijd verspillen

Ik word niet goed van het geklets en gezwets op social networks. Ooit dacht ik dat online netwerken effectief zouden zijn. Het tegendeel lijkt me nu eerder waar.

Wat is er aan de hand? Het Nieuwe Werken heeft z’n intrede gedaan. Kenniswerkers worden vrij gelaten in hun tijdsindeling, waar en vooral hoe ze hun werk doen. Als het maar resultaat oplevert. Nu ben ik zelf groot voorstander van flexibel werken, met bijbehorende vrijheid en verantwoordelijkheid. Werken vanuit je eigen waardes, toewerken naar je eigen dromen. Het kan allemaal, mits goed gefaciliteerd door een centrale organisatie, in veel gevallen de werkgever.

In de praktijk ligt het gecompliceerder. De sluipvijand van menig flexwerker doemt op. Eén waarvan je op het eerste gezicht niet zou zeggen dat het een vijand is. Je vertrouwt hem en schaart hem kritiekloos aan je zijde. Een wolf in schaapskleren. Te weten: het internet.

Onmisbaar voor de professional van vandaag. En onmisbaar voor een dag lummelen. Buienradar, nu.nl, MSN, Hyves-profiel bijwerken, even kijken naar de bonusaanbiedingen en via een hyperlink naar last minutes voor de zon, lekker nazomeren; even de gedachten verzetten (’t is hard werken in de crisis). Voor het gevoel ook serieus bezig te zijn: telegraaf.nl (financieel nieuws), bnr.nl, marketingfacts.nl en op de valreep nog even een column voor innovatieforganiseren uit het toetsenbord rammelen.

Maar het ergste is Linkedin. Fantastisch medium, dat vooropgesteld. Echter, ook hier geldt: “mits goed gebruikt”. Deze week kwam ik op een Linkedin Group van Brabantse members de volgende discussie tegen (waar gebeurd):

Headline: <De vrije val van de wereldeconomie lijkt tot stilstand te zijn gekomen, waarbij de economie zich sneller lijkt te stabiliseren dan vooraf gedacht> read more at NU.nl

Comments (8)

 1. Ik zou het fijn vinden als er binnen deze Group zaken worden besproken die concreet op Brabant slaan, en niet over algemene zaken.
  By P.B.
 2. nou P, waar wacht je nog op?
  By M.O.
 3. Zodra ik wat te melden heb mbt Brabant zal ik dat zeker doen. Vooralsnog niets zinnigs. Dat is wel mooi, want dan blijven de mail digests wat kleiner voor iedereen.
  By P.B.
 4. Wat best lang kan duren., als het afhangt van dit type discussie…
  By H.K.
 5. Eindelijk een positief bericht….. laten we het ombuigen naar een brabants voordeel voor alle bedrijven. Toon lef, laat jezelf weer eens zien … en zorg dat je inspanningen een succes worden … en verspreid vooral goede berichten…Het goede bericht is ook dat zowel in Nederland als Belgie nog nooit zoveel spaargeld op de bank heeft gestaan…. het geld is er …. nu moeten … de betere geluiden komen…. nu moet men het nog uitgeven.
  By P.K.
 6. De zon schijnt weer in Brabant vandaag!
  By JdB
 7. J. bedankt, de focus ligt weer op Brabant, iedereen tevree, hoe simpel kan het zijn.
 8. Wat ik me wel afvraag; \”Entrepreneur, Creative, Visionair, Social, Smart, Friendly, To the point, Good sense of humor\” Ben je dat allemaal tegelijkertijd of wisselen die rollen om en om? Geintje hoor, \’k dacht daar kun je wel tegen 🙂
  By T.H.
 9. Good sense of humour: een perfecte nuancering van de eerst genoemde eigenschappen. Al ken ik je niet natuurlijk… Ik ben tevreden dat ik, letterlijk en figuurlijk, langs de randen van Brabant mag varen.

Ik bedoel maar.

4 thoughts on “Innovatief tijd verspillen”

Edwin Lambregts 13 jaar ago

Beste Robert,

Ontzettend herkenbaar stuk! Ik Twitter (of is het ‘ik tweet?’), hou profielen bij op Facebook en LinkedIn en ben ongeveer een halve tot een hele dag vrije tijd per week kwijt aan redactiewerk voor deze site. Dat is dan wel inclusief research, het lezen van boeken en artikelen etcetera. Het rendement zit ‘m voorlopig vooral in het plezier van het online netwerken, niet in de contacten die zich ook daarwerkelijk uitbetalen in werk. Verder valt het me op dat er op Internet echt ontzettend veel onzinnigs te lezen is over welk onderwerp dan ook. Het is voor de serieuze gebruiker moeilijk om nog wat koren te vinden tussen al dat kaf.

Aan de andere kant…. levert het het conventionele netwerken via spreekbeurten, recepties en borrels, het bezoeken van beurzen en congressen e.d. meer op? Ook daar vind je een hele hoop gezwets over niks.

Laten we er met z’n allen naar streven dat Innovatief Organiseren een kwalitatief hoogstaand vluchtheuveltje is en blijft tussen de middelmaat van Internet!

Edwin

Martin van Rossum 13 jaar ago

Om to the point te blijven zou ik willen adviseren selectief om te gaan met het gebruik van Linkedin groups. Strak modereren van je group naar keuze is een must.

Maar als die Brabanders genoegen beleven aan een online koffiepraatje is daar niets mis mee, natuurlijk. Voorkomt vereenzaming van de online kenniswerker 😉

Verder is mijn eigen Linkedin ‘policy’ om te beginnen een selectief toelatingsbeleid bij de contacten.

Succes met jullie Nieuwe Werken.

Martin van Rossum

Tony de Bree 13 jaar ago

Ik word inmiddels op Linkedin door sommigen onaardig gevonden denk ik omdat ik veel “invites” weiger.

Zo weiger ik mensen die ik niet ken, ik weiger mensen die ik wel ken maar waarvan ik niet wil dat dat bekend word. En ik weiger mensen die ik professioneel niet goed vind of die slecht werk afleveren (in mijn ogen). Of waar ik als persoon slechte ervaringen mee heb.

Het gaat immers of om je professionele reputatie, of  om “vrienden”. Zo accepteer ik ook geen uitnodigingen van consultants die alleen maar toegang willen tot mijn netwerk.

Linkedin is in mijn ogen een afspiegeling van het leven zelf. Je wordt in het echte leven toch ook geen vrienden met iedereen?

Mvg
Tony de Bree
http://www.dagboekvaneenbankier.nl

Stanford University: Multitaskers are suckers for irrelevancy | Innovatief Organiseren 13 jaar ago

[…] Innovatief tijd verspillen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *