InnovatiePlatform voor de zorg!

Op 7 februari van dit jaar hebben minister Klink en staatssecretaris Bussemaker (VWS) het Zorginnovatieplatform (ZIP) gepresenteerd. Dit platform heeft als taak het creëren van een goed innovatieklimaat en goede randvoorwaarden voor het uitvinden en invoeren van innovatie. Het innovatieklimaat is met name zorgwekkend wat betreft de samenwerking en communicatie. De leden komen uit de zorg, het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid. Ik vraag me af wat dit te maken heeft met het reeds bestaande Innovatieplatform van Balkende! Wat moet innovatiever worden georganiseerd? En is het innovatieklimaat in de zorg echt zo zorgwekkend?

Diversificatie

Door het Kabinet wordt gemeldt dat het ZIP aansluit op het werk van het Innovatieplatform onder leiding van de minister-president. Het is blijkbaar een "spin-off", want zal de bevindingen van dat platform verder vormgeven in de zorg. Het komt mij voor dat de beleidsmakers bij het inrichten van het moeder-Innovatieplatform vergeten zijn dat Nederland met Philips een heel sterke mondiale speler heeft op het gebied van "healthcare" en dat investering op dit vlak dus snel tot vruchten kan leiden, met een positief effect op de reputatie van Nederland. Als dit nieuwe platform het begin van een voorbode is voor verdere diversificatie van Nederlandse innovatieinspanning, dan voorzie ik het opduiken van een "EnergieInnovatieplatform" (Shell) - en Innovatieplatforms op andere voormalige overheidsdiensten die zijn onderworpen aan marktwerking.

Innovatief organiseren

Blijkbaar gaat het niet goed genoeg met het organiseren van het innovatieproces in de zorg. Geklaagd wordt dat positieve acties van gemotiveerde enkelingen niet verder worden gedragen. Inhoudelijk gaat het in de cure meer om nieuwe diagnose en behandelmethoden (‘high tech’) en in de care om slimmere werkprocessen. Als ik nog iets verder kijk dan zie ik dat in de zorg het "ketendenken" al ver is ingevoerd evenals het "multidisciplinair werken". Is dit wellicht ook de oorzaak van weerstand of weinig enthousiasme voor innovatie? Hoe meer spelers, hoe meer overtuigingskracht nodig is indien niet één speler het voor het zeggen heeft en dat lijkt wel het geval. Als het aanstellen van een machtige regisseur geen oplossing is, dan dienen we serieus te kijken naar het innovatief organiseren van veranderingsprocessen in de zorg.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

InnovatiePlatform voor de zorg! | innovatielog.nl
[...] (more…) [...]