Luister naar uw secretaresse

De noodklok luidt. En dan heb ik het niet over de galmende klokken uit de financiële wereld. Het Landelijk Overleg Secretaresses Verenigingen hangt namelijk ook aan de klok. Als er niet op korte termijn wordt ingegrepen dan is er binnen enkele jaren een nijpend tekort aan secretaresses. De oorzaak? Het onjuiste beeld dat jongeren veelal hebben van dit vak: secretaresses zijn ‘tiepmiepen’ die goed koffie kunnen zetten en hun nagels vijlen; kortom een weinig uitdagend beroep. Er is dus duidelijk een taak weggelegd om het imago van de secretaresse op te krikken. Het werk is zo veel meer interessanter dan eerder genoemde beschrijving en verdient het om een positiever beeld te hebben. Alleen al om de huidige groep secretaresses tegemoet te komen en te blijven motiveren.

Naast een mooie imagocampagne waar vast allerlei communicatieprofessionals op los willen gaan, zijn er ook andere oplossingen te bedenken die een bijdrage leveren voor de korte en lange termijn om te voorkomen dat er een schaarste ontstaat. Werkgevers geven nog altijd de voorkeur aan een secretaresse die fulltime aanwezig is op kantoor. Dit strookt niet met de wensen van deze, veelal vrouwelijke secretaresses. Ervaren, senior-secretaresses hebben vaak kinderen waardoor ze liever parttime werken. En de praktijk wijst uit dat dat in dit vakgebied goed te realiseren is. Door hier als werkgever gehoor aan te geven komt dit ten goede komt aan de motivatie van deze waardevolle krachten. Belangrijk dus om deze roep niet te negeren om te voorkomen dat deze groep secretaresses het vak verlaten.

Richting de werkgevers daarom de volgende oproep. Laat secretaresses taken uitvoeren die daadwerkelijk toegevoegde waarde bieden, besteedt eerstelijns telefoonopvang uit en… haal zelf uw koffie. Op deze manier kan er tegemoet gekomen worden aan de wensen van de secretaresses, waardoor ze minder vaak aanwezig hoeven te zijn op kantoor. Twee à drie dagen per week moeten voldoende zijn en kan verder, indien nodig, aangevuld worden met werkzaamheden die vanuit huis verricht kunnen worden. Op deze manier zijn er voldoende secretaresses bereid om de uitdaging aan te blijven gaan. Het is even wennen om dat dagelijkse kopje koffie zelf te halen, maar u zult merken dat u in een keer veel meer contact heeft met de werkvloer en dichter bij uw werknemers staat. Daar kan dan weer geen interne communicatiecampagne tegen op. Zo heeft u, in deze tijden van financiële crisis, weer wat geld verdiend.

Marianne Sturman
Directeur/oprichter thuiswerkorganisatie Moneypenny

2 thoughts on “Luister naar uw secretaresse”

Petra Schelle 15 jaar ago

Beste Marianne Sturman, U heeft mijn foto gepikt van mijn website! Ik weet het: het is een originele en leuke foto, maar waarom niet even gevraagd?

Marianne Sturman 15 jaar ago

Beste Petra,

Goed dat je het opmerkt, maar ik heb zelf deze foto niet bij het artikel geplaatst. Dat heeft iemand van de site innovatief organiseren vermoedelijk zelf gedaan. Ik heb alleen de tekst aangedragen.

een hartelijke groet,

Marianne Sturman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *