Manager, dat gras groeit heus wel!

Ik ben altijd iemand van direct resultaat geweest. Ik zag graag onmiddellijk de weerslag van mijn activiteit en had een broertje dood aan in de week leggen, wachten, voorkoken en meer van zulke kiemgroenten. Ik sla liever een spijker in, omdat je direct ziet of hij recht zit. En schilderwerk past beter bij mijn ongeduldige natuur, omdat je een zakker snel ziet aankomen. Kortom, ik heb graag de controle.

Maar sinds mijn gazon is alles anders.

Mijn vrouw en ik hebben een vakantiehuis in Zweden, waar een stuk braak land voor lag. Onze honden scharrelden daar graag door de woestenij en toen er één door een giftige slang werd gebeten, was het geduld op. 'Dat oerwoud moet eruit', zo verwoordde mijn vrouw onze gezamenlijke sense of urgency. Dat was het begin van een leerzaam project.

Ik bereidde me grondig voor en zaaide minutieus de 200 vierkante meter in. Na elke pakweg 10 banen vroeg ik me af wanneer de eerste sprietjes boven de grond uit zouden steken. Een dag? Een paar dagen? Ik keek ze als het ware omhoog.

De volgende dag keek ik weer. Tussendoor was ik met regelmaat voor het raam of aan de rand van het gazon in wording te vinden. En toen we 2 dagen later vertrokken naar Nederland, kon ik het niet laten: ik keek in mijn zijspiegel of er nu echt niet één grasspriet zijn koppie boven de grond uit stak. Eentje maar. Maar nee.

Toen we 6 weken later terugkeerden, lag er 200 vierkante meter uitstekend gazon.

Groeiprocessen – zo leerde ik hiervan – heten niet voor niets g-r-o-e-i-processen. Je kunt ze maar beter loslaten. Want dat gras groeit toch wel en jij gedijt er beter door. Een wijze les voor managers!

De auteur, Hans Fontijn, is coach, consultant en communicatiespecialist. Klik hier voor meer informatie.

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

F`rank de Groene
Was het tijdens die 6 weken extreem droog geweest, had je toch mooi geen gras gehad. Groeiprocessen volledig loslaten leidt niet vaak tot het beste resultaat. Je zult ook moeten bemesten, water geven, bijknippen, etc.

Kortom, een onvolledig artikel.
Paul Kruijssen
Lid sinds 2019
Mooi verhaal @Hans met aansprekende metafoor.'Loslaten en vertrouwen geven', twee mooie thema's ook in het MKB (medewerkers versus directie), mbt veranderingsprocessen om onderscheidend te communiceren -van binnen naar buiten- komt dit al snel aan de orde!

@Frank, ik ben het met je eens... hoewel men ook fouten moet mogen maken! In een vergelijking van medewerkers vs directie is dit te embedden door voortgangsrapportage en bijsturen c.q. laten sturen. In mijn beleving t.o.v. de consultancy is het vooral veel vragen blijven stellen -ook tijdens het 'groei' proces! (P.s. Artikelen zijn 'nooit volledig')!

Groeien kost tijd! Zonder zaad geen oogst. Zonder vertrouwen geen zelfstandigheid.

Paul Kruijssen, Merk- & Identiteitbouwer
P Projects Mensen maken het Merk