Met de billen bloot ‘boost’ de business

Eind van de dag. Een lege werkplaats van een machinefabriek. Niet helemaal leeg natuurlijk, er staan genoeg ijzeren gevaarten. En ik kan genoeg vrouwen bewonderen. Bloot, op posters en op kalenders. De vrouw die samen met haar broer in dit familiebedrijf de directie voert, lacht me bijna verontschuldigend toe. ‘Samen met deze posterbabes ben ik de enige vrouw hier’, zegt ze.

Ze start haar verhaal. Zij zijn de derde generatie in dit bedrijf. Haar broer zit al lang in de zaak, zij wat korter. Ze zat in de mode, maar door familieomstandigheden heeft zij de overstap gemaakt. De eerste jaren samen met haar broer hebben ze mooie jaren gehad. Hun karakters vulden elkaar goed aan, de markt bloeide, haar broer had veel kennis en zij leerde snel bij. Samen hebben ze veel vernieuwingen doorgevoerd. ‘Maar ja’, zegt ze, ‘inmiddels is het tij gekeerd: de markt ligt op zijn gat en onze karakters lijken toch niet meer zo perfect bij elkaar te passen’. ‘Vermoeiend?’, vraag ik. Dan barst ze los: ‘Ik moet mijn broer altijd achter zijn vodden aan zitten, hij wacht met alles tot het laatste moment of gewoon tot het te laat is, ik vind hem een watje, slap, kom in actie, doe wat!’. Ze schreeuwt het laatste bijna. Ze vervolgt: ‘Wat ik ook zeg, we komen er niet uit. Laat staan dat we nog de nodige vernieuwingen doorvoeren hier. We hebben toch 50 mannen salaris te betalen’. En dan zegt ze zachter: ‘Tegelijk vind ik dat ik een bitch ben, dat het zo naar onze ouders niet kan en dat ik hem teveel op zijn kop zit’.

‘Ooit gehoord van onderstroom en bovenstroom?’, vraag ik. Ik leg uit dat de onderstroom je onzichtbare unieke pad is in jouw leven met jouw oertalenten, drijfveren, ja zelfs levensbestemming. Ook bedrijven hebben zo’n onderstroom. En alles wat we in het dagelijks leven doen, onze activiteiten, onze rollen, onze produkten zijn vormen in de bovenstroom. Als je op je pad zit, dan passen die beide stromen perfect op elkaar. Ze knikt en ze voelt hem al aankomen als ik vervolg: ik hoor in jouw verhaal veel werken, hard werken, zelfs strijden. Voor mij een signaal dat de focus ligt op de bovenstroom en het contact met de onderstroom is verloren. Ze slaakt een diepe zucht als ik er nog een zin aan toevoeg: leiding geven aan je bedrijf en aan jezelf doe je vanuit de onderstroom.

Ze staat open voor een experiment. Mijn oog valt op een rits opgestapelde stoelen tegen de muur. Ik pak er twee vanaf. De ene stoel verbeeldt haarzelf, de andere haar broer. Zodra ze om de beurt in de stoelen zakt, zakt ze tot haar eigen verbazing in de onderstroom. Ze voelt wat er daadwerkelijk voor beiden aan de hand is. En ze voelt wat de ware verlangens zijn van allebei, ook onvervulde verlangens. Ze is geroerd. Het grappige is, hun beider verlangens liggen niet ver uit elkaar. Ik geef haar huiswerk. Dit is het niveau waarop jij de leiding dient te nemen. Duik onder de oordelen en overtuigingen. Ontdek met de ander hoe die zich werkelijk voelt en werkelijk verlangt. Voel hoe jij je precies voelt, maak contact met jouw pure verlangens, die nu misschien niet worden ingevuld.

Ze bekent dat ze best zenuwachtig was voor ons gesprek, maar zich nu intens blij voelt. ‘Mooi’, zeg ik ‘en hoe ga je dit vasthouden?’. Dan schiet ze spontaan in de lach. Ze wijst op de blote dames aan de muur en knipoogt: ‘die herinneren mij er wel aan, kwetsbaar opstellen en met de billen bloot!’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *