Met de komst van de locomotief verviel de trekschuit

Dertig jaar geleden begon ik met een computer met 32K intern geheugen. Daar was een zaal voor nodig. Je kon er ook niet zoveel mee, behalve het automatiseren van de administratie. Hoewel de principes van computers en datacommunicatie (internet) niet zijn veranderd, zijn de mogelijkheden door die opschaling wel veranderd. Nog altijd kan een computer niet denken. Zal ook wel niet gebeuren. (Voor liefhebbers: Lees Gödel Escher en Bach over grenzen aan logica en recursie.) Toch is een computer in staat de wereld spelers op het schaakbord te verslaan.

Met een beetje goede wil geldt dat ook voor andere spelen, zoals reversi, dammen, verzin maar. Nog erger... ik denk dat het niet heel moeilijk is om computers te programmeren om intelligentie testen op mensa niveau te laten maken. Gesloten problemen met een of meer goede antwoorden. Niet omdat de computer slimmer is geworden, of omdat de computer ineens kan denken. Nee.. Gewoon omdat programmeurs geen last meer hebben van allerlei geheugen of performance problemen. Puur brute kracht.

Wat is nou het probleem:

Veel jongeren zullen gaan werken in de zakelijke dienstverlening. Opgeleid en geselecteerd om puzzels op te lossen. Getraind te denken vanuit gesloten cases met een paar objectief goed waarneembare oplossingen. Met 'competentie gericht' onderwijs, voornamelijk gericht op samenwerking. (Eerder conformisme.)

Dat is nou net wat een computer ook heel goed kan. Gesloten vragen kritiekloos beantwoorden. Waar een computer geen benul van heeft zijn zaken als visie, relevantie, context, creativiteit. Het is niet zo dat dit vroeger veel beter werd getraind. Alleen als locomotieven het vervoer overnemen, vervalt een beetje de noodzaak om te leren hoe je met een trekschuit moet varen.

PS: Vooruitlopend op volgende blogs. Er zijn Amerikaanse denkers met boekjes die iets vergelijkbaars beweren, maar hebben het woord computer vervangen door Chinees. Ik geloof er niets van dat Europeanen of Amerikanen uiteindelijk beter in staat zijn visie, creativiteit en context op te pakken. Ik acht Chinezen in staat tot echt denken. Computers niet.

Verdomd: Ik kreeg net een boze melding van router CDH001.12.7659. De cluster allocatie is het niet eens met mijn opmerking over computers en ik heb nu 3 alpha blokkers te pakken!!! :-)

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Richard Puyt
Pro-lid
Hallo Guus,
Interessante observaties.  Waar zie je mogelijkheden om dit 'conformisme'  te doorbreken? Waar komen de innovaties vandaan? Moeten we wachten op de Chinezen of is er nog hoop?
Guus van der Werf
Hallo Richard, Natuurlijk is er hoop, maar voorlopig lijkt het me  voldoende dit aan te kaarten en te plaatsen op de stapel echte of vermeende problemen die er al zijn. Persoonlijk zou ik het niet gek vinden als we eerst nieuw gaan denken, voordat we nieuw gaan werken.