Organisaties in de Geestelijke Gezondheidszorg heffen hun ondernemingsraad op

GGZ Noord- en Midden Limburg en andere instellingen gaan hun ondernemingsraad opheffen. Ze willen met een nieuwe vorm van medezeggenschap de betrokkenheid van werknemers bij hun organisatie vergroten en beter de belangen van de organisatie en hun werknemers dienen.    De organisaties vinden dat de traditionele medezeggenschap zoals die nu geregeld is in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) voor hen niet werkt. Het strikt naleven van die wet nodigt uit tot bureaucratie en bevordert polarisatie tussen werkgevers en werknemers. Goed georganiseerde (maatwerk) medezeggenschap kan een factor van betekenis zijn in het succes van organisaties. Binnenkort dienen twee organisaties een ontheffingsverzoek in bij de SER.

De WOR is decennia geleden gebaseerd op de toenmalige ideologische principes van de PvdA: gelijke verdeling van macht, kennis en inkomen. De WOR ademt de geest van die tijd nog steeds uit, maar de samenleving en arbeidsorganisaties zijn in meer dan dertig jaar drastisch veranderd.

Om tot verbetering van de medezeggenschap te komen, kan het pad van rechten en plichten eenvoudig verlaten worden en zijn gemeenschappelijk doelen beter in staat richting te geven aan een vorm van medezeggenschap die past bij huidige organisaties en hun ontwikkelingen. Een wettelijk voorgeschreven vorm van medezeggenschap is misschien goed voor sommigen, maar niet voor iedereen. 

Het aanpassen van de WOR of het afschaffen ervan, zoals de VVD onlangs in zijn veertigpuntenplan voor ondernemers opperde, is niet nodig. Elke discussie over de WOR heeft steevast geleid tot gekrakeel tussen sociale partners, met als gevolg een verharding van posities en minder ruimte voor maatwerk medezeggenschap.  Het is aan bestuurders, OR-s en HR-managers om de ruimte te benutten die bestaat (desnoods het opheffen van de OR) om te komen tot goede participatie- en invloedsmogelijkheden van werknemers.
Meer informatie over dit project kunt u vinden op de site van De Beuk.

Dick Termond is organisatieadviseur en begeleidde onder andere de projecten waar de ondernemingsraden verdwijnen. Op 17 september organiseert De Beuk Organisatieadvies met de GGZ Noord- en Midden Limburg en andere organisaties die hun medezeggenschap vernieuwden een informatiebijeenkomst.

Meer lezen over medezeggenschap op deze site?

  • Politiek en medezeggenschap
  • Alice in OR-land
  • De open source ondernemingsraad
  • Ondernemingsraad: de hervonden liefde voor een oude vlam
  • Samen saneren is nog een brug te ver
  • Waar moet het heen met de medezeggenschap (1)
  • Waar moet het heen met de medezeggenschap (2)
  • De ondernemingsraad als vakbondspartner is een doodlopende weg
  • Duurzame spagetti en ijsbergen
  • Vergaderen over besluiten die al genomen zijn
  •  

     

     

    Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

    Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

    Word een pro!

    SCHRIJF MEE >>