Flow + Spiritueel Ondernemen = Creativiteit

Uit jarenlang wetenschappelijk onderzoek onder leiding van Mihály Csíkszentmihályi (Claremont Graduate University-Californië) blijkt dat mensen die een baanbrekend idee hadden die ervaring achteraf beleven als een “flow”.  De bevindingen van Csíkszentmihályi c.s. leiden tot de conclusie dat “flow” de resultante is van optimale samenwerking tussen de rechter en de linker hersenhelft. Wat is flow, en wat is de link met spiritueel ondernemen en innovativiteit?

Flow is een toestand van volledig opgaan -buiten ruimte en tijd- in een creatief denkproces vanuit een volmaakte balans tussen uitdaging en potentie. Flow wordt ondergaan als een piekervaring op het raakvlak van positieve emotionele prikkels (GEVOEL) en het besef de probleemmaterie volstrekt te doorgronden (KNOWHOW). Hoe hoger het uitdagingsniveau en het intuïtieve besef de materie volledig te begrijpen, hoe groter de kans dat de mentale toestand van “flow” zich voordoet.

Als de balans in ons brein is verstoord is de kans op flow nihil tot halfbakken, Alleen Flow leidt tot werkelijk oorspronkelijke creativiteit. De meesten van ons zijn typische linksbreiners. We varen op routine en kennis van zaken en nemen de hele dag door rationele beslissingen. De emotionele rechterkant van ons brein wordt stelselmatig verwaarloosd omdat emotionaliteit in onze businesscultuur een negatieve connotatie heeft. De laatste tijd is het begrip spiritualiteit in opkomst. Dat klinkt minder bedreigend maar is in wezen hetzelfde als emotief redeneren. Wie spiritueel denkt en handelt laat bewust eerst zijn gevoel en dan zijn verstand spreken. Door suggestie en spel kunnen we zelf optimale balans tussen de hersenhelften bewerkstelligen en de creatie van Flow beïnvloeden. Daar hoef je niet spiritueel ‘angehaucht’ voor te zijn, dat is gewoon een kwestie van gezond verstand (Mihály Csíkszentmihályi’s visie op Flow is te zien op TED.

1 thought on “Flow + Spiritueel Ondernemen = Creativiteit”

Nico Janssen 12 jaar ago

Tsjaa, zo kan je spiritueel onder elke hoed kwijt en wordt het een soort Haarlemmerolie zonder dat duidelijk is waar het nu precies om gaat. Ik denk dat het voldoende is om over intuïtief en gevoelsmatig te spreken, bekende en duidelijke begrippen in de Nederlandse taal. Beiden worden eveneens als niet erg zakelijk bevonden. Zo kunnen we zonder problemen het vage begrip spiritueel in de kast laten. Csíkszentmihályi had het zelf trouwens nooit over spiritueel, dat zegt al genoeg….
Flow heeft te maken met intrinsiek gemotiveerd, met open zintuigen, “gedachteloos” (vol overgave), met een activiteit bezig zijn. Dat kan dus variëren van breien  :-), tot skiën of aan problemen werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *