Wat is innoveren / innovatief eigenlijk?

Dag allen,

Leuke site. Staat bij deze in m’n favorietjes. Maar nog wel een vraagje:

wat verstaan jullie eigenlijk onder ‘innoveren’ en ‘innovatief’? Welke definitie(s) hanteren jullie?

Groet,

Erik van Soest.

Door: Erik van Soest

8 thoughts on “Wat is innoveren / innovatief eigenlijk?”

Edwin Lambregts 16 jaar ago

Beste Erik,

Helaas was je vraag voor langere tijd zoekgeraakt in ons content management systeem. Vandaar deze late plaatsing en reaktie.

Tja, wat is innoveren? En wat is innovatief? Van Dale heeft het eenvoudigweg over “invoering van iets nieuws”. Maar ja, dat helpt ons nog niet veel verder. Nieuw voor wie? Voor degene die innoveert, voor de groep/organisatie waar hij/zij aan verbonden is of nieuw voor de wereld (uitvinding)?

Naar mijn idee zijn er minstens twee aanvullende voorwaarden te bedenken:
1. het moet een doorbraak zijn (klein of groot)
2. het moet relevante bijdrage leveren aan belangrijke doelstellingen van de organisatie (marktgerichtheid, product- of proceseigenschappen, winst, concurrentiepositie, werknemerstevredenheid, kwaliteit van de arbeid)

Specifiek m.b.t. sociale innovatie heb ik al een artikel geschreven op deze site: http://www.innovatieforganiseren.nl/2006/09/04/innovatieforganiseren/wat-is-sociale-innovatie/

Groeten,

Edwin

Hans Weijmer 16 jaar ago

Dag Erik,

Innovatie bestaat uit drie onderdelen: a) een nieuwe visie, idee of technologie, b) die nieuw is binnen de context waar het wordt toegepast, en c) die aanmerkelijk voordeel oplevert. Ontbreekt een van deze drie elementen dan hebben we het over uitvinden, experimenteren, gewoon goed je werk doen, handel drijven, en soms zelfs vakidioterie, maar niet meer over innovatie. Dit is althans mijn werkdefinitie. Je stelt trouwens een zeer relevante vraag. De eerste mij bekende definitie is van Schumpeter (1934): the creation and implementation of “new combinations”. Daarna zijn er nog honderden gevolgd, en ik heb laatst een serie onderzoeken over innovatie gezien waar het maar niet meer gedefinieerd wordt, en waar onderzoekers geen antwoord gaven op een vraag naar een definitie.

Grimbert Rost van Tonningen 16 jaar ago

Innoveren heeft inderdaad met een doorbraak te maken, dus met een nieuw product of dienst wordt nieuwe omzet gegenereerd. Op den duur moet dat bij geslaagde innovatie ook leiden tot een ‘take off’ dus substantieel meer omzet /winst. Wat belangrijk is bij management van innovatie, NOOIT kan per definitie met operational excellende worden vernieuwd, dat zijn slechts verbeteringen, zie ook mijn blog over het verschil tussen operational excellence en innovatie met de Cisco matrix http://www.rostco.com

Edwin Lambregts 16 jaar ago

@Grimbert,
Leuk dat je de nadruk legt op doorbraken en op het verschil met operational excellence. Ik was niet zo lang geleden bij een workshop met Joris de Bie (Berenschot) en die tekende het verschil als volgt. Incrementele verbeteringen (operational excellence) is als het ware een cirkel tekenen en dan rond blijven draaien zodat de cirkel dikker en dikker wordt. Op een gegeven moment weten de mensen die de cirkel tekenen (de organisatie) niet meer dat er iets anders is dan deze cirkel. Echte innovatie is uit deze cirkel breken (doorbraak). Innoveren zonder daarna weer te “cirkelen” heeft trouwens ook geen zin, want je moet een idee/dienst/product/proces wel perfectioneren om er concurrentieel voordeel uit te halen.
Edwin

Edwin Lambregts 16 jaar ago

In aanvulling op mijn reactie hierboven: de vergelijking met de cirkel heeft in strategische context een equivalent. Hier spreken we over exploreren versus exploiteren.
Edwin

Oetelaar 16 jaar ago

Bezien onder: Visionaire Marketing

Eenvoudig ideeën vragen om eenvoudige oplossingen

Wie durft? SP 150

gr,

ALex

Wat is innoveren / innovatief eigenlijk? | innovatielog.nl 15 jaar ago

[…] Lees verder op Innovatief Organiseren… Sphere: Related Content […]

L.J. Lekkerkerk 9 jaar ago

Jaarlijks moeten studenten in ons vak innovatiemanagement (Bedrijfskunde @ Radboud Universiteit) enkele interviews over innovatie houden. Een deel ervan krijgt op de vraag: ‘Kunt u een recente innovatie van uw bedrijf beschrijven?’ als antwoord: ‘Wij innoveren niet.’ Vervolgens blijkt deze meestal kleinere organisatie of filiaal waarbij het hoofdkantoor de innovaties ‘uitrolt’ diverse veranderingen te hebben doorgevoerd die de studenten van ons als innovatie mogen aanduiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *