Work-life balance

De balans tussen werk en privé staat bij veel werknemers momenteel bovenaan het lijstje van voorwaarden. Uit diverse onderzoekingen blijkt dat een goede balans tussen werk en privé de productiviteit, motivatie en betrokkenheid van werknemers bevordert. Een goede work-life balance wordt steeds belangrijker, mede vanwege de dalende werkloosheid, toenemende participatie van vrouwen op de arbeidsmarkt en het toenemende gebruik van internet. Het wordt daarom tijd dat men serieus aandacht aan dit onderwerp gaat besteden. Dit doe je niet door alleen maar te focussen op cosmetische zaken zoals flexibele werktijden, vader- en moederschapsverlof en geld. Geld is niet meer de belangrijkste motivator. Zo heeft Bankier James Montier van de internationale investeringsbank Dresdner Kleinwort Wasserstein Bank talrijke klanten onlangs zelfs gewaarschuwd dat geld niet gelukkig maakt en dat ze psychische problemen riskeren in hun drang naar meer materieel genoegen. Het maakt ze volgens hem steeds ontevredener. Hij spreekt over vervolgingswaanzin en de permanente behoefte om aandacht te trekken.

Er komt veel meer bijkijken om een duurzame balans tussen werk en privé te bewerkstelligen. Dit staat centraal in mijn nieuwste boek “Persoonlijke Balanced Scorecard; de weg naar individueel geluk, persoonlijke integriteit en balans tussen werk en privé” dat in 2006 door Scriptum Management is gepubliceerd. Wat managers hiertoe moeten doen is: medewerkers in de gelegenheid stellen steeds grotere uitdagingen aan te gaan, hen hierdoor te laten genieten van hun werk ze zichzelf te laten ontplooien; zich richten op voortdurende verbetering van de levenskwaliteit van medewerkers, zowel op het werk als in de vrije tijd; beseffen dat een gezonde thuissituatie van medewerkers een belangrijke invloed op hun functioneren op het werk heeft; medewerkers stimuleren hun scorecard ook binnen het gezin toe te passen teneinde hun gezinsdoelen te helpen realiseren; voortdurend streven naar de “best fit” tussen de persoonlijke ambitie van medewerkers en de gemeenschappelijke ambitie en hierdoor plezier, innerlijke betrokkenheid en commitment bewerkstelligen; focussen op zelfkennis, zelfleren, selfcoaching en zelfmanagement. Door deze duurzame aanpak wordt de kloof verkleind tussen de manier waarop mensen met hun collega’s omgaan en de manier waarop ze met hun vrienden en gezin omgaan. Ook wordt hierdoor angst binnen organisaties verdreven, talenten beter gemanaged, ondernemingen menselijker gemaakt en krijgen organisaties meer ‘warmte’. Individuen krijgen hierdoor de kans om hun vrije tijd effectiever te benutten. Door medewerkers te helpen hun uw vrije tijd gestructureerder in te richten, kunnen ze behalve op het werk ook thuis genieten van nieuwe ervaringen en uitdagingen. Dit is hard nodig omdat velen hun vrije tijd en menselijk bewustzijn verkwisten door tv-kijken, computerspelletjes, roddelen, uit het raam staren, etc. die vaak niet uitdagend zijn en niet resulteren in een optimale leerervaring. Mensen die leren van hun werk te genieten, hun vrije tijd goed te besteden en prioriteiten weten te stellen en doelgericht werken, hebben vaak het idee dat hun leven veel meer de moeite waard is. De toekomst zal niet alleen de geleerde mens toekomen, maar ook de mens die geleerd heeft zijn vrije tijd nuttig en effectief te besteden.

———————————————————
Hubert Rampersad is CEO van TPS International Inc. in de US en senior partner bij TPS Consulting Netherlands te Rotterdam. Hij is evens auteur van de internationale bestsellers “Total Performance Scorecard; een speurtocht naar zelfkennis en competentieontwikkeling van lerende organisaties” en “Persoonlijke Balanced Scoreacrd; de weg naar individueel geluk, persoonlijke integriteit en balans tussen werk en privé”(Scriptum Management). Hij is te bereiken via h.rampersad@tps-international.com en www.Total-Performance-Scorecard.com.
—————————————————-

2 thoughts on “Work-life balance”

Willem Scheepers 16 jaar ago

Noel Coward zei het ook al: “Working is more fun than having fun”

M.a.w.: mee eens Hubert, een goede W/L Balans is essentieel, zowel voor organisaties als voor hun werknemers (nb: ook hun managers)!

Professor Michael Brown, Vice Chancellor van de John Moores University in Liverpool (UK), zegt het zo: ”Career expectations have changed and financial remuneration is no longer the only motivating factor for most employees. More and more people want more flexible working, whether it’s to look after their children or just recharge their batteries. This award proves that we have successfully developed a coherent and wide-reaching approach. It’s a ‘win-win-win’ situation for everyone involved, for LJMU as an employer, for our staff and also for our students and other partners.”

O ja, ‘John Moores’ is een Investor in People…..

Top tien artikelen in het vierde kwartaal van 2007 16 jaar ago

[…] Work-life balance […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *