Zou dat niet mooi zijn? Maandag als leukste dag van de week!

tgimAls inspiratie voor mijn columns lees ik veel vakliteratuur. Klassiekers, maar natuurlijk ook recent verschenen boeken. Zo heb ik onlangs ‘Thank God it’s Monday’ (2014) van Huub van Zwieten gelezen. Het boek heeft als ondertitel: ‘Ontdekkingstocht naar de drie geheimen van inspirerend werk’. Dat nodigt uit tot lezen!

Volgens Van Zwieten is er veel tegenzin en chagrijn op de werkvloer: “Werk lijkt wel volksvijand nummer 1 voor de meeste mensen. Veel mensen zien de werkweek als een hinderlijke onderbreking van het weekend.”. In Amerika gebruiken veel werknemers dan ook de uitdrukking  ‘Thank God it’s Friday (TGIF)’ om aan te geven hoe blij ze zijn dat het weer weekend is. “Wat een verspilling van tijd en energie hoe de meeste mensen met hun werk omgaan”, aldus Van Zwieten. Eigenlijk moet ik zeggen ‘aldus Ber’ want het boek is geschreven in de vorm van een roman met de (autobiografische?) figuur van Ber in de hoofdrol. Het boek beschrijft eigenlijk het persoonlijk levensverhaal van Ber met voor iedereen herkenbare ups en downs.

Het belang van leuk werk mag niet onderschat worden want niet-leuk werk maakt mensen ongelukkig en dat heeft vervelende consequenties voor je privé leven: “Als je je werk niet leuk vindt, dan ben je ook niet leuk als partner, als collega, als vriend of als vader.”.

Veel mensen voelen zich echter onmachtig om daar iets aan te veranderen: “De meeste mensen geloven niet dat werk leuk kan zijn. Ze denken dat hun leven is uitgetekend, zonder dat ze daar invloed op hebben.”.  Dat je zelf wél iets kunt veranderen, daarover gaat het boek van Van Zwieten.

Het blijven werken aan het realiseren van je (oorspronkelijke) droom, het streven naar het realiseren van je passie is belangrijk om gelukkig te worden in je werk en dus in je leven. Veel mensen hebben echter belemmerende overtuigingen: ik ben te oud, ik heb onvoldoende geld of ik heb hiervoor geen goed netwerk.  De succesformule, de drie geheimen  om te komen tot inspirerend werk zijn:

  • Geloof in mogelijkheden
  • Volg je intuïtie
  • Kom in actie

Deze drie geheimen worden in het boek verder uitgewerkt tot een persoonlijk stappenplan. Want uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk: “If it is to be, it is up to me”.

Van Zwieten heeft niet alleen dit boek geschreven, maar zijn ambitie is om een wereldwijde beweging in gang te zetten. Op de website www.tg.im zijn daarvan mooie voorbeelden te zien en kun je je aanmelden om onderdeel te worden van de beweging.

Het uiteindelijk doel van de beweging is om te komen tot “Een wereld waarin mensen genieten van hun werk, waarin ze hun optimale zelf kwijt kunnen. Elkaar daarbij helpend, in harmonie, elkaar aanvullend. Werkvloeren waarin collega’s elkaar zien en ondersteunen om het beste uit hun werk te halen door zoveel mogelijk zichzelf te zijn.”. Een leven waarin je bij jezelf denkt: Thank God it’s Monday! De leukste dag van de week, de dag om naar uit te kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *