Broedplaats in het Volkskrantgebouw (1)

Vrijdag 21 september vond de officiele opening plaats van het Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat 150 in Amsterdam. Het gebouw – 10.000 m2 groot – is de afgelopen maanden opnieuw in gebruik genomen door kunstenaars en culturele ondernemers, ICT-ers en dansers, ontwerpers en musici, maar ook timmermannen en organisaties voor ontwikkelingshulp.

Dit voorjaar is De Volkskrant verhuisd van de Wibautstraat naar de Oostelijke Binnenstad van Amsterdam. Woningbouwvereniging Het Oosten heeft het pand gekocht van de PCM, met het doel het over minimaal 5 jaar te slopen. Het te ontwikkelen nieuwbouwplan zal een bijdrage leveren aan de wijkontwikkeling in Amsterdam Oost. Voor de tussenliggende periode is het pand tijdelijk verhuurd aan de Stichting Urban Resort.

Urban Resort wil de missing link zijn tussen de enorme leegstand van kantoren in Amsterdam en de schreeuwende vraag naar goedkope, kleine bedrijfsruimte voor met name culturele, creatieve en sociale bedrijvigheid en initiatieven.

Door bemiddeling van het gemeentelijk Bureau Broedplaatsen Amsterdam zijn Urban Resort en Het Oosten in gesprek gekomen over invulling van het Volkskrantgebouw. Dit resulteerde in overeenstemming over het gebruik als Broedplaats. Waarbij zowel Het Oosten als de gemeente Amsterdam (Broedplaats Amsterdam en Amsterdam Topstad) subsidie hebben verstrekt.

Huurders worden geacht onderling samen te werken, zowel in hun eigen activiteiten als in het beheer van de verdiepingen. Om dit te ondersteunen en begeleiden is Urban Resort een samenwerking aangegaan met Kaos Projects. Er hebben zich zo’n 1000 gegadigden aangemeld.

Bron: http://www.topstad.amsterdam.nl/

Meer informatie? Kijk op op de websites van Broedplaats Amsterdam en Urban Resort.

5 thoughts on “Broedplaats in het Volkskrantgebouw (1)”

Broedplaats in het Volkskrantgebouw (2) 14 jaar ago

[…] de totstandkoming van de broedplaats in het voormalige Volkskrantgebouw in Amsterdam (zie dit artikel op de site) speelden de adviseurs van Kaos Projects een belangrijke rol. Hoe vul je 10.000 m2 […]

Mattijn Seip 13 jaar ago

Graag aankondigingen en nieuws over de broedplaats naar bovenstaand e-mai adres
Mattijn

Edwin Lambregts 13 jaar ago

Beste Mattijn,

Het e-mailadres dat je hebt ingetikt bij het plaatsen van je reactie is niet zichtbaar voor de lezers van de site, maar alleen voor de redactie. Als het goed is worden vervolgreacties die op deze pagina worden geplaatst wel automatisch doorgestuurd naar je e-mail adres.

NB: wat is trouwens de achtergrond van je verzoek?

Groeten,

Edwin

dennis verkerk 13 jaar ago

Broedplaats? klinkt goed!  Dringend vraagje, is er nog ruimte beschikbaar voor een creatief expanderend muzikant?
alle tips zijn welkom!!!!

groet, Dennis Verkerk 06-41218164  djenniz@hotmail.com

(p.s. aan Jan Giessen van Kaos: groeten van Nadia)

Mattijn Seip 13 jaar ago

Beste mensen,
Ik zou graag een tentoonstelling met anderen houden
onder de titel
Artists on Nature
Graag contact naar tel.: 020-6947369
Mattijn en Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *