Innovatie in het nieuws, week 20

Deze week kozen wij drie berichten uit het nieuws over innovatie. Allereerst het sprekende medicijndoosje van Rob en Martien Vlemmix, dat mogelijk de geschreven bijsluiter kan gaan vervangen. Vervolgens een bericht over de politie in Groningen, die PDA's gebruiken om agenten op straat te informeren over verdachte personen. Tot slot nog een merkwaardig nieuwsitem van MKBNet.nl, met de titel: Klant betaalt voor innovatie in de telecomsector. Het artikeltje gaat over de toegenomen kosten voor consumenten die gebruik maken van kabeltv, -internet en -telefonie. Zo betaal je bij Ziggo (fusie van @Home, Casema en Multikabel) nu meer dan het dubbele voor 34 televisiezenders dan acht jaar geleden. Het zal de vooruitgang wel zijn (?!), maar wat dit met innovatie te maken heeft...?22 mei 2008: Sprekend medicijndoosje

Het nadeel van medicijnen is dat er bijna altijd een met kleine lettertjes geschreven bijsluiter bij zit. Vaak worden die niet gelezen of kan men deze simpelweg niet lezen. Risicogroepen hiervoor zijn natuurlijk kinderen, maar ook bejaarden, slechtzienden. Het komt voor dat mensen de verkeerde medicijnen innemen of de verkeerde dosis. Maar met dit sprekende doosje kunnen eventuele onnodige ongelukken worden voorkomen. Vanaf het moment dat je het doosje opent wordt de bijsluiter hardop opgelezen.

Het doosje, dat bedacht is door Rob en Martien Vlemmix, kan bijvoorbeeld een waarschuwing uitspreken voor kinderen dat deze medicijnen geen snoepjes zijn of aangeven met welke medicijnen u het wel of niet mag combineren. Op dit moment zijn de ontwerpers in gesprek met een Pharmaceutische fabrikant die het product mogelijk op de markt wil brengen.

De tekst kan zelfs tot 270 sec.(4,5 minuut ) De doosjes worden pas actief als men ze voor het eerst gaat gebruiken. Ze kunnen de tekst 150 tot 200 keer uitspreken (bij 60 sec) eer hij niet meer werkt, waarmee de gebruikstijd van de medicijnen atijd binnen de werkingslengte valt.

Bron: blikopnieuws.nl

22 mei 2008: Politie Groningen wint Politie Innovatie Prijs met attenderingsservice

De regiopolitie Groningen en de Voorziening Tot Samenwerking Politie Nederland hebben de Politie Innovatie Prijs gewonnen. Het attenderingssysteem was één van de drie genomineerden. Projectleider Elle de Jonge is erg blij met deze prijs. ‘In totaal waren 44 projecten aangemeld. Het is al leuk als je dan bij de laatste drie zit.' Aan de prijs hangt een geldbedrag van 35.000 euro, een bronzen sculptuur en natuurlijk de eer. ‘Maar veel belangrijker is dat je met zo'n prijs een project in ‘the picture' plaatst. Dat stimuleert enorm bij de ontwikkeling van dergelijke projecten'.

Het attenderingssysteem is ook wel bekend als PDA-Alert. Deze zakcomputers voorzien de agenten op straat van actuele informatie over panden en personen. Het apparaat geeft bijvoorbeeld aan wanneer op een bepaald adres iemand woont die nog een boete open heeft staan of tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd. Ook wijst het onder meer op afspraken die op locaties zijn gemaakt.

Bron: politie.nl

22 mei 2008: Klant betaalt voor innovatie in telecomsector

De klant betaalt voor innovatie in de telecomsector. Dat blijkt uit de gestegen prijzen voor televisiekijkers en cijfers van het CBS. Die televisiekijker is de afgelopen jaren veel meer gaan betalen terwijl het aanbod hetzelfde is gebleven. Rond de eeuwwisseling betaalde de kijker ongeveer 6 a 7 euro in de maand voor de centrale antenne. Bij het nieuwe fusiebedrijf van @Home, Casema en Multikabel, Ziggo, betaalt dezelfde analoge kijker nu 15,90 euro voor dezelfde 34 televisiezenders.

Wanneer de klant meer zenders ter beschikking wil hebben, dan moet hij of zij meer betalen. Het volledige zenderaanbod van Ziggo kost ruim 25 euro per maand terwijl een alles-in-1-pakket met telefoon, internet en televisie 65 euro kost. Dit is dan nog exclusief de aanschaf van een decoder en de aansluitkosten. Volgens het CBS betaalde een huishouden 15 jaar geleden 400 euro aan telecom. Nu is dat opgelopen tot bijna 1.500 euro.

Er is voor de kijkers nog wel een alternatief, Digitenne van KPN. In dit pakket van 6,95 euro per maand zitten echter maar 23 digitale tv-zenders terwijl het abonnement maar voor  tv telt.

Bron: MKBNet.nl

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>