Niet één werknemer gooit er met de pet naar

Binnen een jaar moeten minstens 1200 ex-werknemers van Nedcar en haar toeleveranciers weer aan het werk worden geholpen. Het speciaal opgerichte Mobiliteits Centrum Automotive (MCA) moet hier aan bijdragen. In MCA werken verschillende private en publieke partijen samen. Een initiatief dat navolging verdient!

Toen DaimlerChrysler aankondigde te stoppen met de productie van zijn Smart ForFour in Born was dat een grote slag voor ’s lands enige autofabriek: Nedcar. Ook eigenaar Mitsubishi wijfelt nog steeds of zij een nieuw type in Nederland laat produreren. Door de onzekerheid en de tegenvallende verkoop kwamen 1500 werknemers op straat te staan.

MCA is het vehicel dat de werknemers begeleid bij het vinden van een nieuwe baan. Via het centrum wordt ook om- en bijscholing aangeboden. Voordat met scholing wordt begonnen worden de kandidaten doorgelicht door het ROC. Ook organiseert MCA speciale sectordagen, zoals een Dag van de procestechniek en een Dag van de logistiek. Het profiel van de werknemers is niet altijd even gunstig: de gemiddelde leeftijd ligt op 45 jaar en vaak hebben mensen al 20 jaar of langer bij dezelfde baas gewerkt. De doelgroep is dus zeer ervaren, maar is tevens een relatief hoog inkomensniveau gewend en heeft weinig werkervaring buiten het eigen bedrijf. Manager Rob Schwillens van MCA is zeer te spreken over de instelling: “Niet één werknemer gooit er met de pet naar.”

Het MCA heeft de wind in de rug. In de komende jaren komen door de vergrijzing ongeveer 27.000 arbeidsplaatsen vrij in de procestechniek, metaal, bouw, horeca en zorg. Dit is goed nieuws voor een regio die gekenmerkt wordt door een relatief hoge werkloosheid. 

Tot nu toe zijn al 400 werknemers bemiddeld naar een nieuwe baan. In het MCA werken UWV, CWI, Kenteq kenniscentrum, provincie Limburg, de gemeente Sittard-Geleen en NedCar samen. Tot voor kort was zo’n eensgezinde aanpak ondenkbaar. Maar door de veranderde regelgeving is het tegenwoordig mogelijk om tot een eensgezinde maatwerk-aanpak te komen. Zowel Nedcar als de betrokken vakbonden en de ondernemingsraad zijn positief.

Bron: SER bulletin, december 2006

1 thought on “Niet één werknemer gooit er met de pet naar”

Niet één werknemer gooit er met de pet naar | innovatielog.nl 12 jaar ago

[…] Binnen een jaar moeten minstens 1200 ex-werknemers van Nedcar en haar toeleveranciers weer aan het werk worden geholpen. Het speciaal opgerichte Mobiliteits Centrum Automotive (MCA) moet hier aan bijdragen. In MCA werken verschillende private en publieke partijen samen. Een initiatief dat navolging verdient! (more…) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *