Ontvlechten die moloch!

De Volkskrant van gisteren: “Kleine ziekenhuizen beter dan grote zowel in medisch als financieel opzicht”. Een citaat uit een uitgebreid onderzoek door Roland Berger Strategic Consultants. Geldt deze constatering ook niet voor grote concerns? Ik denk het wel! De afgelopen weken hebben we regelmatig kunnen lezen dat durf-kapitalisten heilzaam werk doen omdat ze grote concerns ontmantelen. Blijkbaar zijn de onderdelen los van elkaar veel meer waard dan binnen het geheel. Is dit nieuws; welnee dat weten we al jaren. ” De fabel van de synergie” is oude koek; 1+1 is geen 3 en zelfs geen 2 maar ondertussen gaat de fusie-drift rustig door.

We creeren waggelende dinosaurussen die steeds lastiger bestuurbaar worden. Is daar iets aan te doen? Natuurlijk. Les 1 is: Wees voorzichtig en ingetogen met fusies en schaalvergroting; les 2: Kijk hoever je kan gaan met decentralisatie; streef naar de formule “Klein in groot”.

Wat betekent dit voor de toekomst. Ik denk dat bestuurders veel meer aan de gang zullen moeten gaan met het ontvlechten van grote organisaties, met het verzelfstandigen van onderdelen, met het terugdraaien van fusies. Dat ze ook op een andere manier naar de werkvloer moeten kijken. Veel meer gespitst moeten zijn op het versterken van de zelfstandigheid en de verantwoordelijkheid van elk onderdeel van de organisatie. “Klein in groot” nietwaar.

Ontvlechten en versterken van de verantwoordelijkheid van onderdelen! Dat zou moeten maar kunnen we dat? Ik zie er nog weinig tekenen van. De fusie- en overname drift gaat door. We proberen de sturing wel te verbeteren maar dit gebeurt door meer managers, meer controle, meer bureaucratie. Weg verantwoordelijkheid en zelfstandigheid!

Gisteren in de Telegraaf een vette kop “Meer managers schadelijk voor de productiviteit”. Onderzoek van de TU Delft constateert een toenemende managersbureaucratie en een zodanig hoge vorm van controle en sturing dat de wil van de werknemers om hun kennis en vaardigheid in te zetten voor de onderneming afneemt. Daar gaan we weer.

Zijn we in NL op deze manier niet verkeerd bezig? Waarom gaat dat maar door? Waar komt die berusting vandaan?

Meer informatie: Onderwijs en zorg in de vernieling?
De fusies voorbij! Wanneer onze publieke organisaties weer ontvlechten?
En op ManagementSite: Resultaten Nationaal Onderzoek Verandermanagement

1 thought on “Ontvlechten die moloch!”

Ontvlechten die moloch! | innovatielog.nl 13 jaar ago

[…] De Volkskrant van gisteren: “Kleine ziekenhuizen beter dan grote zowel in medisch als financieel opzicht”. Een citaat uit een uitgebreid onderzoek door Roland Berger Strategic Consultants. Geldt deze constatering ook niet voor grote concerns? Ik denk het wel! De afgelopen weken hebben we regelmatig kunnen lezen dat durf-kapitalisten heilzaam werk doen omdat ze grote concerns ontmantelen. Blijkbaar zijn de onderdelen los van elkaar veel meer waard dan binnen het geheel. Is dit nieuws; welnee dat weten we al jaren. ” De fabel van de synergie” is oude koek; 1+1 is geen 3 en zelfs geen 2 maar ondertussen gaat de fusie-drift rustig door. (more…) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *