Ad van Wijk (Econcern) lanceert Poseidon

Ad van Wijk is een bijzondere ondernemer. De kersverse topman van het jaar 2008, die in die verkiezing  kanonnen als Bert Heemskerk (Rabobank), John Paul Broeders (Vopak), Klaas Wester (Fugro) en Frits van Eerd (Jumbo) achter zich liet, staat bekend om zijn innovatiedrift en vooruitstrevende plannen. In het artikel “Klein deel Noordzee biedt al genoeg energie” in het FD schetst hij in grote lijnen hoe Europa de Noordzee kan benutten voor duurzame energievoorziening via windturbines. Soortgelijke innovatieve ideeën werden recentelijk al onder de aandacht gebracht door OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas, en Zeekracht van Stichting Natuur en Milieu.  Bebouw 6% van het van het Noorzeeoppervlak met windturbines. Combineer dat met electriciteitscentrales die halflege olie- en gasvelden benutten. En leg tot slot een netwerk van stroomkabels aan waar later toepassingen als getijden-, golfslag-, osmose- en algenergie op aangesloten kunnen worden. Dat is in een notendop het plan van Econcern, dat de titel Poseidon heeft meegekregen. In potentie is er genoeg duurzame energie om Nederland, België, Groot-Brittannië, Duitsland, Noorwegen, Denemarken en Frankrijk van energie te voorzien.

Van Wijk noemt in zijn artikel de Nederlandse doelstellingen voor wind weinig ambitieus. Bovendien maakt de Nederlandse overheid te weinig haast. De Belgen en de Britten doen het wat dat betreft een stuk beter. Het vernieuwende van Poseidon is dat verschillende technologiën die nu al beschikbaar of in ontwikkeling zijn gecombineerd worden toegepast.  De opbrengst van het ambitieuze Poseidon-project is niet alleen een flinke stap richting een duurzame energievoorziening, maar heeft ook en betere voorzieningszekerheid en stabiele energieprijs tot gevolg. Meer informatie over Poseidon vindt je op www.poseidonenergy.com

Het mooie van Ad van Wijk en zijn Econcern is dat het niet blijft bij plannen uitbroeden, maar dat zij deze plannen vaak nog uitvoeren en financieren ook. Econcern heeft ruim 1200 medewerkers in dienst in twintig landen verspreid over de hele wereld. In 2007 groeide de omzet met 86% naar € 443 miljoen. De winstgevendheid groeide nog harder. De omzetdoelstellling voor 2012 bedraagt maarliefst € 8 miljard.

Econcern is daarmee één van de snelst groeiende Europese bedrijven. Vorig jaar sleepte Econcern de European Business of the Year Award in de wacht. Ad van Wijk won de Nederlandse Ernst & Young Entrepreneur of the Year Award in 2007 en werd onlangs Nederlands Topman van het Jaar 2008. Illustere namen als Sjoerd van Keulen (SNS Reaal), Abel Slippens (Sligro), Peter Elverding (DSM), Gerard Kleisterlee (Philips) en Jaap Blokker (Blokker Holding) gingen hem voor.

Verder lezen?
Het artikel van Koen Eising over Ecofys / Econcern : Is er hoop voor innovators?
Poseidon: www.poseidonenergy.com
Office for Metropolitan Architecture (OMA): www.oma.com
Zeekracht: www.zeekracht.nl

Bronnen:
FD, 26 januari 2009
ManagersOnline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *