Kan ik in mijn eentje een organisatieverandering in gang zetten?

Als organisatieadviseur hoor ik regelmatig van managers en medewerkers de verzuchting: ‘wij willen wel innovatiever organiseren, maar onze directie wil niet veranderen, wat kan ik zelf doen om zaken in beweging te zetten?’.

Eigenlijk gaat deze vraag over (persoonlijk) leiderschap. Want als je echt iets wil, dan moet je jezelf richten op het doel dat je wilt bereiken en niet op de belemmeringen die mogelijk op je weg kunnen komen. Op YouTube staat een mooi filmpje dat laat zien hoe één jongen, door het goede voorbeeld te geven, mensen in beweging krijgt:

Een mooie beschrijving van leiderschap geeft Seth Godin in zijn boek ‘Tribes’ (2009): ‘uiteindelijk zijn mensen het makkelijkst de kant op te leiden die ze altijd al op wilden’. De leider is dan degene die deze onderstroom aanvoelt en omzet in actie. Godin: ‘leiders zien wat anderen negeren en pakken het op, zij veroorzaken de dingen waar anderen op moeten reageren, zij brengen daardoor verandering’. Het jongetje in het filmpje is dus slechts de katalysator waardoor de bestaande individuele gevoelens van de noodzaak tot handelen worden omgezet in gebundelde actie. Het jongetje denkt niet aan de onmogelijkheid van de uitdaging, maar alleen aan het doel dat hij wil bereiken en daarmee inspireert hij anderen.

Godin: ‘als je denkt dat leiderschap alleen voor anderen is, dan heb je het mis, we hebben jou nodig om ons te leiden’. Wacht dus niet op het topmanagement, maar begin morgen met het geven van het goede voorbeeld en richt je eigen werk in zoals jij denkt dat het moet. Jouw verandering leidt eerst tot discussie, dan tot volgers en uiteindelijk ben jij de katalysator van de benodigde verandering!

(Lees ook enkele mooie citaten over – persoonlijk – leiderschap die ik de afgelopen weken via Twitter @ericalkemade heb verstuurd)

2 thoughts on “Kan ik in mijn eentje een organisatieverandering in gang zetten?”

Marcel Reijnen 9 jaar ago

Prachtige video! Alleen jammer dat er in organisaties mensen zitten, vaak op hogere posities die geen belang hebben bij een oplossing van een probleem, maar bij het behoud van hun positie en er dus alles aan doen echte leiders het leven onmogelijk te maken. Helaas lukt dat ook heel vaak.

Koos de Heer 9 jaar ago

@Marcel: dat is nou precies waar het om gaat. Je kunt je daardoor uit het veld laten slaan en opgeven. Of je kunt leiderschap tonen en je niet laten intimideren door de regimebewakers. De keuze is aan jou. Denk je dat het jongetje uit de film zich door een conservatieve topmanager had laten tegenhouden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *