Misvattingen over innovatie (filmpjes)

Op Google en natuurlijk YouTube staat een grote verzameling filmpjes en fragmenten over innovatie. Vaak zijn het bedrijfspresentaties of verslagen van congressen. Op dit weblog maken we vandaag een begin met het bespreken van een aantal leuke clips. Het eerste thema wat we hebben gepakt is misvattingen over innovatie. Om te beginnen een clipje van Edward de Bono over creativiteit en een andere, wat langere clip van Scott Berkun, speciaal gewijd aan misvattingen over innovatie. Suggesties voor goede clips over innovatie zijn welkom.

Edward de Bono over creativiteit (04.17 min.)Als het menselijke brein wordt gezien als een computer, was is dan de software die we gebruiken om met deze computer samen te werken? 2400 jaar geleden is die ontwikkeld door ‘the greek gang of three’. the GG3; Socrates, Plato en Aristotiles. Sinds die tijd hebben we niets meer ontwikkeld aan deze software. De Bono behandelt ook een aantal misvattingen over creativiteit en innovatie en denken outside-the-box.

 

Mythes over innovatie (Google) (60.34 min)
Voormalig Microsoft ontwikkelaar en tegenwoordig zelfstandig consultant Scott Berkun  geeft een uur lang college over de mythes over innovatie aan de hand van het boek The myths of innovation wat hij hier zojuist over heeft geschreven. Een publiek van Google ontwikkelaars zijn de gelukkigen om zijn verhaal als eerste aan te horen. De presentatie is opgebouwd uit 5 delen;
Deel 1 (01.17) History of innovation
Deel 2 (21.28) Corporations. 
Deel 3 (36.56) Lessons.
Deel 4 (40.30) Key points  
Deel 5 (41.30) Questions.

Het eerste deel van de presentatie gaat over de geschiedenis van innovatie. Hij behandelt eerst de misvattingen en het verkeerde gebruik van de woord innovatie. Dit is naar mijn mening ook het interessantste stuk van de presentatie. In het tweede deel haalt hij twee aansprekende voorbeelden van innovatie aan. Het bedrijf 3M en  het Appola ruimtevaartprogramma. In deel 3 stelt hij de interessante vraag over het management van innovatie.  Hoe herken je innovatieve ideeen, die ook succesvol zullen zijn? Aan het eerste prototype van de hedendaagse computermuis van Doug Engelbart in 1968 kon niemand zien dat dit en niet meer weg te denken uitvinding in de moderne wereld. Dit geldt voor alle ideeen en prototypes. Hoe beoordeel je dat? Het antwoord is natuurlijk dat hier geen standaard set van regels voor te bedenken is. (zie ook interview met Joep Bolweg). Aardige clip, alleen het duurt wel ruim een uur.

Wordt vervolgd…

2 thoughts on “Misvattingen over innovatie (filmpjes)”

benscholten@wvm.info 16 jaar ago

Aardige info over soc innovatie
Groet Herman

Scott Berkun: The Myths of Innovation (recensie) 15 jaar ago

[…] Meer lezen: De website van Scott Berkun Een presentatie van Scott over dit boek (film) Posting over weerstand bij innovatie op deze site […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *