Skeptisch denken

Nee, het is niet de bioloog Charles Darwin en ook niet de filosoof Daniel Dennett. Het is illusionist en skepticus James Randi. Een onderwerp wat me al een tijdje bezighoudt is scepticisme.  Scepticisme heeft meerdere betekenissen. In de eerste betekenis is het een wijsgerige richting die stelt dat de menselijke geest van nature ongeschikt is om iets zeker te weten. In de tweede betekenis is het twijfelzucht. Scepticisme wordt vaak verward met cynisme. Dat is dus een misvatting. Bekende sceptici zijn de filosoof en lenzen slijper uit de 16e eeuw, Baruch de Spinoza, die zijn hele leven de menselijke natuur heeft proberen te doorgronden en de natuurkundige uit de 20e eeuw, Albert Einstein, die zei dat wetenschap kinderspel is en zeer primitief in vergelijking met de realiteit. Maar het is het beste wat we hebben. En natuurlijk de pater en logicus uit de 14e eeuw, William of Occam, die we nog steeds kennen van Occam razor. Occams razor wordt als methodologie gebruikt en houdt zoveel in dat de meest waarschijnlijke verklaring de simpelste verklaring is. Op wikipedia zijn nog talloze verfijningen te vinden. Sinds ik het boek de zwarte zwaan van Nassim Taleb heb gelezen kijk ik regelmatig op internet of ik weer wat nieuws kan vinden over dit onderwerp. Skeptics Society
Zo kwam ik een paar weken geleden een filmpje tegen genaamd Why people believe weird things. De spreker is Michael Shermer de oprichter van de Skeptics Society en hoofdredacteur van Skeptic Magazine. Afgelopen maandagavond heb ik hem voor Managementsite.com geïnterviewd. Het interview zal over een paar weken verschijnen.

Sceptische illusionist

Op YouTube is een interessante serie te vinden van Derren Brown, mentalist, schilder en illusionist. Hij wordt geïnterviewd door professor Richard Dawkins en ze bespreken allerlei fenomenen, zoals waarzeggerij (cold reading), spreken met de doden, hypnose, illusies en talloze ander kermis praktijken. Alle claims wordt op sceptische wijze tegen het licht gehouden en het meeste zaken worden als fraude ontmaskerd. Een prettig tegen geluid in deze tijden van Jomanda, Char en Derrick Ogilvy, die dagelijks mensen valse hoop geven.


/Mythbusters

Ondertussen ben ik ook materiaal aan het verzamelen voor een nieuw boekproject wat ik samen met Edwin Lambregts ga maken over 10 mythes over innovatief organiseren (werktitel). Zo probeer ik al 2 maanden om Adam Savage, van de Mythbusters, te traceren. Via Twitter meldde hij gisteren dat Mythbusters is genomineerd voor een Emmy in de categorie “Outstanding Reality Program”. Zeer terecht lijkt mij. En raad eens waar hij was? In Las Vegas op The Amazing Meeting 7.  Een jaarlijkse bijeenkomst van kritische denkers onder aanvoering van de James Randi Eductional Foundation.

James Randi Eductional Foundation
“The amazing” James Randi, inmiddels 80 jaar oud,  is ook een illusionist. Hij verwierf zijn faam met het ontmaskeren van televisie evangelist Peter Poppoff in de jaren 80 van de vorige eeuw. Tijdens een sessie (a la Jomanda) had hij een ontvanger meegenomen en pikte een radiosignaal op van de vrouw van Popoff die hem via een verborgen ontvanger in zijn oor alle info over de bezoekers gaf. Hij onthulde dit in de Ed Carson show. Een paar maanden later ging Popoff failliet. Maar, na 20 jaar is hij weer back in business. ‘Human nature’, zou Michael Shermer zeggen. Randi is momenteel erg ziek (kanker), maar hij heeft wel The Amazing Meeting 7 toegesproken.

1 thought on “Skeptisch denken”

Arjan van Houwelinge 11 jaar ago

Mooi overzichtje. Zelf vraag ik me wel eens af of  de mate van iemands onzekerheidstolerantie een goede voorspeller is of diegene gelooft in mythische fenomenen.

Sceptisicme, misschien niet het meest gezonde gedachtengoed, maar wel één met het meest gezonde verstand!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *