Michael Jackson: the king of pop is dead

De dood van de king of pop doet de wereld op zijn grondvesten schudden. Twee dagen na zijn dood kan de voorlopige balans worden opgemaakt. Taferelen die we eerder zagen bij de dood van John F. Kennedy, Marilyn Manroe, Elvis Presley en Kurt Cobain herhalen zich in rap tempo. Verdachte omstandigheden, samenzweringstheoriën en verdachtmakingen. Waar is de privé arts van Jackson gebleven? Is het rapport van de lijkschouwer wel betrouwbaar? Was Michael Jackson drugsverslaafd? Wereldwijd worden spontane herdenkingen georganiseerd door fans. Naarstig op zoek naar achtergrond informatie werd in Nederland de avond na de eerste berichtgeving de voorzitster van de Michael Jackson fanclub geïnterviewd bij Knevel en van de Brink. Ook de showbizz rubrieken laten zich niet onbetuigd. Wildvreemde mensen worden op straat aangesproken om hun herinneringen aan ‘the king of pop’ op te halen. De zogenaamde sfeer reportages bij gebrek aan echt nieuws.

There is no business like showbusiness
Met de dood van Michael Jackson komt er abrupt een einde aan een tijdperk.  Sinds zijn ongeluk met een Pepsi Commercial ging het niet goed met Michael Jackson.  Langzaam maar zeker is hij verslaafd zijn geraakt aan pijnstillers en werd zijn excentrieke imago bezegeld met de bijnaam ‘Wacko Jacko’ door rare geruchten over die hij over zichzelf liet lekken naar de media (hij zou samenleven met een chimpansee en de botten van the Elephant man hebben gekocht). De minstens net zo getalenteerde artieste Patty Brard greep gisteren haar kans in Shownieuws van SBS6. Haar claim to fame zette ze kracht bij door ongevraagd haar ‘geweldige herinneringen’ aan wijlen Michael Jackson uitgebreid met de kijkers te delen. Bizarre taferelen. Aan de andere kant, hoe meer bizarre berichten, hoe hoger de kijkcijfers (wat weer fijn is voor de omzet). Een tweede autopsie en hoe zit het met de rechten op voogdij van zijn ex-vrouw? Het kan niet op.

Ondertussen op internet
Bij Google dacht men twee dagen geleden dat er een aanval gaande was en de berichten dienst Twitter zakte bijna door haar hoeven door de massale hoeveelheid berichten die wereldwijd op gang kwamen na de eerste berichten van de dood van the king of pop. In de woonplaats LA zien we via het Journaal veel ‘ramptoeristen’ voor de camera verschijnen. Altijd wel weer een paar Nederlanders die net even in de buurt waren even poolshoogte komen nemen. Zelfs de komiek Sasha Baren Cohen (die we ook kennen als Ali G en tegenwoordig Bruno) heeft gisteren een scene met Latoya Jackson uit zijn nieuwe film laten halen. Uit piëteit…. De ouderwetse muziekindustrie doet inmiddels weer geweldige zaken. De verkoop van oude albums schiet de lucht in en fans stoffen hun oude platen en andere Jackson memorabilia weer eens af. Het zijn op slag collectors items geworden Op marktplaats.nl is het aanbod van Michael Jackson T-shirts, koffiemokken en muismatten sinds gisteren ophoog gesprongen. Maar, wat je ook vindt van Michael Jackson, impact heeft zeker gehad. Hij heeft per slot van rekening ons de moonwalk en een enorme muzikale erfenis gegeven.

Verliezers
Wereldwijd zijn er rouwende fans en ook de familie Jackson verliest de meeste succesvolle telg van de familie. AIG, de organisator van de come back concerten in de O2 arena in London zit inmiddels met een enorme financiële strop. Vanwege de twijfelachtige gezondheid van Michael Jackson waren de concerten nergens ter wereld te verzekeren.  Heeft zijn privé arts hem onder druk van sponsor AIG teveel drugs gegeven, zodat hij sneller op de been was? Er waren al meer dan 750.000 kaarten verkocht, dus de belangen waren enorm. De privé arts heeft zich inmiddels weer gemeld, maar voelt zich geenszins verantwoordelijk voor zijn dood. Net als de andere King zal Michael Jackson eeuwig voortbestaan. Hoe het gaat met zijn kinderen en zijn erfenis blijft voorlopig onduidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *