De prijs van Solis voor innovatie binnen de ouderenzorg.

Wat mij bij innovatie vooral interesseert is hoe een organisatie een infrastructuur voor vernieuwing van binnenuit kan opzetten, en wat dat met zich meebrengt voor leiderschap, personeels- en organisatiebeleid, communicatie, manier van omgaan met ideeën, belonen, enzovoort. Een poos geleden zag ik wat dat betreft een onalledaagse advertentie in de lokale huis aan huisbladen. Solis, een zorginstelling voor ouderen, adverteert met een innovatieprijs voor zorgmedewerkers. De kop van de advertentie: "denk mee over innovatie in de zorg voor ouderen; IS JOUW IDEE € 5000 WAARD?" Daar moest ik meer van weten. Twee punten intrigeerden mij vooral. Allereerst het idee om innovatief meedenken te belonen met een geldprijs. Ten tweede dat uit de advertentie bleek dat alleen verzorgenden en verpleegkundigen (ook in opleiding) in aanmerking komen voor de prijs. Innovatie en individuele prestatiebeloning is een problematische combinatie en de prijs beperken tot alleen een functiecategorie bijt met de gedachte dat innovatie vooral in samenwerking tussen verschillende functies en disciplines plaatsvindt. Alle reden om vanuit een kritische grondhouding eens wat vragen te stellen aan Solis. Margot Seip, het hoofd P&O, en Ko Portengen, de directeur, legden mij een en ander uit. Voor Ko Portengen is de innovatieprijs vooral een wervingsactie in de strijd om schaars zorgpersoneel. Het imago van de ouderenzorg is niet zo geweldig. De prijs brengt Solis op een onverwachte manier onder de aandacht bij de lezer en levert veel free publicity op. Ik geef toe: bij ouderenzorg waren de woorden "innovatie" en "prestatiebeloning" inderdaad niet de eerste associaties die me te binnen schoten. Slim bedacht is ook dat ROC studenten een idee kunnen indienen. Zo raakt de medewerker van morgen al betrokken bij de organisatie van nu. Maar, zeggen Margot en Ko, de innovatieprijs dient weliswaar vooral een arbeidsmarktmotief en heeft minder met innovatie te maken, we zijn echter wel degelijk serieus bezig met innovatie! Er zijn 3 speerpunten vastgesteld voor innovatie, namelijk geriatrische revalidatie, passief welbevinden en welzijn/active aging in living community. Hierbij werkt Solis samen met partners van buiten, zoals hogeschool Saxion en de VU.

Voor de leidinggevenden, zegt Margot,  is er de innovatieacademie, waarmee intern een trainingsprogramma wordt uitgevoerd om managers te leren hoe ze kunnen innoveren. Jaarlijks staan er drie modules op de rol die in samenwerking met Saxion tot stand komen. Door een hieraan gekoppeld accreditatiesysteem zijn de modules niet vrijblijvend, en de leidinggevende krijgt praktijkopdrachten om in de eigen werksituatie mee aan de slag te gaan. Ook verzorgen leidinggevenden gratis lessen op ROC's over innovatie. Hierbij gaan ze in op vragen als: hoe ontstaat een idee, hoe vertaal je dat in een plan en waarom is innovatie belangrijk voor een organisatie als Solis. Nu de prijs vooral met PR en werving en veel minder met innovatie te maken heeft valt de grond onder mijn twee kritische vragen weg. Ko zegt echter wel nog na te denken over mogelijkheden om de organisatie breder bij innovatie te betrekken en om ook cliënten/bewoners er bij te halen. Hoe innovatie meetbaar te maken is nog een andere vraag waar hij mee kampt. Misschien volgend jaar nog maar eens vragen hoe het dan met de innovatie binnen Solis gesteld is.

 

 

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Engbert Visscher
Pro-lid
Hans, We mogen dus zeggen dat Ko de interne infrastructuur voor het bevorderen van innovatie enigszins voor elkaar heeft. Hij benut deze infrastructuur oneigenlijk, namelijk door het te gebruiken voor benadering van de arbeidsmarkt. Alsof je met een waterpomptang een spijker in een stuk hout wilt slaan. Dat gaat natuurlijk mis. Zijn huidige en toekomstige medewerkers zullen zich misleidt voelen. Inderdaad: over een jaar maar weer eens naar Solis kijken.