Davied van Berlo: De ambtenaar 2.0

Een tijdje geleden had ik een afspraak met Davied van Berlo om hem te interviewen voor een artikel. In dit artikel worden de kansen en mogelijkheden voor de overheid met web 2.0 toepassingen met een aantal prominente politici en ambtenaren verkend (binnenkort meer hierover). Davied werkt bij het ministerie van LNV als projectleider van het project Ambtenaar 2.0 en schrijft met een aantal collega ambtenaren op het blog ambtenaar 2.0. Afgelopen week heeft hij zijn eerste multimediale boekje Ambtenaar 2.0 gepubliceerd. Het is te downloaden als pdf, te bekijken als wiki of te bestellen als boek.

Op het blog van ambtenaar 2.0 schrijft Davied dat hij al sinds 1995 actief is op internet en gefascineerd is door de maatschappelijke veranderingen onder invloed van internet. De ervaringen met bloggen en de resultaten van zijn project Ambtenaar 2.0 heeft hij verwerkt in het boekje. Het is een mooi overzicht met duidelijke uitleg en bron verwijzingen over de ontwikkelingen op het gebied van internettechnologie en de mogelijkheden voor de ambtenaar. Zeker de moeite waard voor HRM adviseurs en moderne ambtenaren die meer willen leren over het nieuwe werken.

Het laatste hoofdstuk van zijn boek heet Waarom ik? Hij schrijft het volgende: Of ik in aanmerking kom voor het stempel ‘Ambtenaar 2.0’, dat weet ik niet. Maar dat is ook niet waar het om gaat. Wat ik met deze persoonlijke introductie wil aangeven is dat deze nieuwe wereld goed bij mij past. Dat is mijn motivatie om dit project te doen en dit boek te schrijven. Tegelijkertijd maak ik zelf gebruik van diverse nieuwe instrumenten om ik mijn project ook beter uit te kunnen voeren. Dat is een verantwoordelijkheid die elke ambtenaar heeft: om na te gaan waar deze vernieuwingen gevolgen hebben voor je werk èn om alle middelen te benutten die jouw werk efficiënter en effectiever maken. Dit boekje is een gids om je daarbij te leiden. Het ligt in jouw handen. Eigen initiatief wordt beloond. Een motto waar ik me graag bij aansluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *