Kieswijzer, stemwijzer of kiescompas?

Aanstaande donderdag is het weer zover. We mogen stemmen voor het Europese Parlement. Maar liefst 25 afgevaardigden uit Nederland nemen zitting in het immense Europese Parlement met maar liefst 736 zetels. Het is ook raadzaam om eens uit te zoeken bij welke politieke familie de partij van je voorkeur zich heeft aangesloten. Dit kan nog wel eens tot heroverwegingen leiden. Maar de meeste mensen zijn volledig het spoor bijster. Het Instituut voor Politiek en Publiek (IPP) berichtte deze week dat de kiezer verzuipt in het aantal beschikbare kieswijzers. Volgens de laatste tellingen zijn er 12 (!) in omloop. Om uiteenlopende redenen is er bij diverse belangenorganisaties de behoefte om een eigen stemwijzer te hebben. Ik zal wel weer enorm kortzichtig zijn door te denken dat je vooral een stemwijzer invult, omdat je wilt weten welke partij het beste past bij je eigen opvattingen. En ik ben niet de enige die dit vindt. Al meer dan een half miljoen Nederlanders gingen mij voor. Verwarrend is het wel. Ik heb 3 verschillende kieswijzers ingevuld, met 3 keer een ander stemadvies. Iemand nog suggesties welke stemwijzer wel betrouwbaar is, of moet ik maar gewoon afgaan op mijn gezonde verstand?

3 thoughts on “Kieswijzer, stemwijzer of kiescompas?”

Anna M Vos 15 jaar ago

Er zijn er wel meer dan 12 in omloop, maar de beste is toch deze: http://www.babalin.com/kieskompas. Geheel gebaseerd op het onbewuste beslisproces in de hersenen (lees bijv. Het Slimme Onbewust van Ap Dijksterhuis). Een aanrader!
ps. bij mij kwam hij precies goed uit.

Het jaarverslag 2009 van InnovatiefOrganiseren.nl | Innovatief Organiseren 14 jaar ago

[…] (2.166) Kieswijzer, stemwijzer of kieskompas? (1.821) Mexicaanse griep en de klinklare onzin (1.503) Chis Anderson: Free (1.399) Pagina 123 van […]

Han 14 jaar ago

Hmmm. Dit is in ieder geval de eerste: http://www.stemhok.nl/artikelen/stemwijzer-stemhok-stemadvies
Of het ook de beste is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *