KASSA voor het Slotervaartziekenhuis !?

Afgelopen woensdag werd in het Slotervaartziekenhuis een polikliniek voor Mexicaanse griep geopend. Na een aarzelende start op 12 augustus loopt het er inmiddels storm met verontruste burgers. Het is niet verwonderlijk dat juist het Slotervaartziekenhuis onder bewind van zakenvrouw Aysel Erbudak een poli opricht. Als privaat ziekenhuis heeft de instelling naast het bewaken van de gezondheid ook nog een winstdoelstelling. En met eenvoudige tests op het griepvirus is het makkelijk binnenlopen. Tenminste, als iemand de kosten voor de poli wil dekken…Ondernemende gezondheidszorg, daar zijn we in Nederland nog niet zo aan gewend. Het was dan ook te verwachten dat er snel kritiek zou komen. Het protest was dit keer zelfs sneller van de klandizie. Zowel vanuit het Ministerie van VWS als vanuit het RIVM werd de poli van Slotervaart meteen meteen als onnodig bestempeld. De opening van de polikliniek voor Mexicaanse griep viel ongeveer gelijktijdig met de geruststellende berichten dat het om een milde griep zou gaan en dat er geen uitgebreid vaccinatieprogramma nodig is. Ook behandeling met Tamiflu wordt, behoudens risicogroepen, niet langer voorgeschreven door de huisartsen.

Inmiddels zijn er ook berichten dat de poli wel eens besmetting met de mexicaanse griep in de hand kan werken. Zo vertelt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in het NRC:  „Mensen met griepverschijnselen moeten juist niet over straat gaan, omdat zij dan een besmettingsbron kunnen zijn voor anderen”. Ook in de poli zelf zou er een verhoogde kans zijn op besmetting. Dat laatste bestrijdt het Slotervaartziekenhuis, omdat de poli in een afgesloten gedeelte is gehuisvest en de bezoekers mondkapjes dragen.  

Zorgverzekeraars Nederland heeft aangegeven de kosten van een test op Mexicaanse griep niet te vergoeden: ‘Als iemand met gewone griep naar de Eerste Hulp gaat, dan moet hij dat ook zelf betalen’. De Volkskrant meldt dat het Slotervaartziekenhuis de kosten voor eigen rekening zal nemen. Als dat zo is dan zal dit experiment in ondernemende gezondheidszorg wel een spoedig einde kennen.

4 thoughts on “KASSA voor het Slotervaartziekenhuis !?”

Edwin Lambregts 13 jaar ago

Niog een kleine aanvulling op dit bericht. Op deze site is een reactie binnengekomen die er ongeveer op neerkomt dat ik mevrouw Erbudak zou discrimineren omdat zij een Turkse is.  Het moge duidelijk zijn dat dit niets met de zaak te maken  heeft. Ik signaleer puur dat het idee voor de poli volgens mij niet voor niets door een privaat ziekenhuis is genomen. Mijn artikel gaat over ondernemerschap in de zorg en over niets anders. De reactie van de lezer heb ik daarom (geheel tegen de traditie van http://www.innovatieforganiseren.nl in) verwijderd.

jan van capel 13 jaar ago

Ben het er volkomen mee eens dat de griepkliniek van het Slotervaart ziekenhuis onnodig is. Heb overigens nog nergens kunnen lezen wat zo’n grieptest daar precies per stuk kost.  Hoop in ieder geval dat de verzekeraars hun poot stijf houden en niets zullen vergoeden. 

J.C.Spangenberg 13 jaar ago

Geachte mw. Erbudak,
Trek u niets aan van al die praters. U doet tenminste wat. Veel succes !!

Daniel 12 jaar ago

Mevr. Erbudak heeft de kluit belazert.Ik vind haar onbetrouwbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *