Q wordt minister van innovatie in Leterme I

Het nieuwe kabinet Leterme I is gisteren geinstalleerd. Na een kraamtijd van 9 maanden en vele complicaties werd gisteren door de nieuwe premier Yves Leterme het kabinet Leterme I voorgesteld. Opvallend is de benoeming van minister van Economie, Innovatie,  Adminstratieve lastenverlichting, ICT en Telecommunicatie. Zijn naam is Vincent van Quickenborne, een liberaal van OpenVLD. In een vorige functie werd hij staatssecretaris Q van Administratieve Lastenverlichting genoemd. De IT sector in België heeft positief gereageerd op zijn benoeming. Dit is de eerste CIO van NV België.

In België is Q een begrip. Sinds zijn aantreden in 2003, heeft hij de strijd aangebonden met de bureaucratie en de rompslomp. Hij doet dat uit naam van Franz Kafka, de Tsjechische schrijver die de strijd van het individu tegen bureaucratische systemen tot zijn hoofdthema maakte. Op de site www.kafka.be kunnen ontevreden Belgen hun hart luchten over overbodige wetten en regels. Vervolgens kijkt Q samen met zijn Kafkabrigade of de klachten gegrond zijn en zo ja, wat er gedaan moet worden. (bron www.mt.nl) In Nederland is deze taak belegd bij het ministerie van EZ, bij het Directoraat Generaal Ondernemen in Innovatie (DGOI). In vorige kabinetten Balkenende stond de paarse krokodil nog hoog op de lijst. In het huidige kabinet wordt dit thema nog wel benoemd, maar er een stuk minder ruchtbaarheid aan gegeven.

Het werk was nog niet af
“En het werk was nog niet af”, aldus de nieuwe minister. Ook over de andere bevoegdheden is hij enthousiast. “Het is belangrijk om het ondernemerschap te stimuleren, en om op het gebied van telecommunicatie voor meer concurrentie en lagere prijzen te zorgen.” Hij wordt minister voor Economie, Innovatie, Administratieve Vereenvoudiging, ICT en Telecommunicatie. “Die functietitel heb ik al meteen afgekort tot minister van Ondernemen en Vereenvoudigen”, aldus Van Quickenborne. (bron: www.deredactie.be)

Hoewel meer dan de helft van de Belgen zijn twijfels heeft bij de houdbaarheid van het kabinet Leterme I, zijn er veel positieve geluiden op de benoeming van minister van Innovatie. Ondernemen wordt weer aantrekkelijk gemaakt. De ICT sector verwacht vooral dat hij een samenhangend beleid gaat kunnen voeren door de combinatie van verschillende IT-gerelateerde bevoegdheden, bij voorkeur op de beleidsterreinen IT in combinatie met arbeid.

1 thought on “Q wordt minister van innovatie in Leterme I”

Q wordt minister van innovatie in Leterme I | innovatielog.nl 12 jaar ago

[…] (more…) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *