Mexicaanse griepprik en de klinkklare onzin

Minister Ab Klink is het zat. Op internetfora wordt verwarring en onrust gezaaid door het verspreiden van halve waarheden, leugens en misverstanden tegen inenting in het algemeen en Mexicaanse griep vaccinatie in het bijzonder. Begin februari van dit jaar ging een de vaccinatiecampagne  tegen baarmoederhalskanker (HPV) bij jonge meisjes om deze reden al de mist in. Klink wil nu zijn voorlichtingscampagne radicaal wijzigen en iedereen naar de site grieppandemie.nl sturen voor feitelijk juiste informatie over vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. We gaan een  ‘agressievere’ voorlichtingscampagne starten, aldus de minister. Burgers kunnen dan een afgewogen beslissing (“evidence informed”) nemen.
Begin dit jaar werd door de viroloog en regeringsadviseur Ab Osterhaus (rood hemd, zwarte gilet en goudkleurige bril) aangekondigd dat er een grieppandemie uit kon breken in Europa en misschien wel wereldwijd. Maar, de gevolgen bleven uit. Meewarige reacties waren het gevolg. Hij vertelde erbij dat er ook nog een grote golf aankwam, maar ook hier werd onverschillig op gereageerd. De teller met griepdoden bleef lange tijd op 0 staan. Niets aan de hand, iedereen ging weer over tot de orde van de dag.

Op 3 augustus overleed een 17 jarige Nederlandse jongen aan de gevolgen van de Mexicaanse griep. Hij was al ziek, maar de ernst van de Mexicaanse griep werd hiermee geïllustreerd. Sindsdien zijn journalisten er op uit om vooral elke exces te rapporteren. Gistermiddag werd op radio 1 bericht dat er weer een kind was overleden als gevolg van de Mexicaanse griep. Gek genoeg voelt geen enkele journalist zich geroepen om de impact van de Mexicaanse griep eens in context te zetten door bijvoorbeeld de griepdoden als gevolg van de gewone seizoensgriep eens op een rijtje te zetten. Weer een klassiek geval van anekdotische bewijsvoering en hijgerig effectbejag.

Terug naar de internetfora. Een kleine zoektocht levert de meest bizarre voorbeelden op. In Nederland hebben we websites als prikmijmaarlek.nl en stopthevax.com die fanatiek actie voeren tegen de vaccinatie. Gistermiddag kwam er weer een verbijsterend bericht uit Amerika over een voormalige Redskins cheerleader die dystonia verschijnselen zou hebben gekregen als gevolg van een inenting tegen de seizoensgriep. De reacties op het filmpje zit ook in deze clip (en het is Fox News), maar het zaait wel onrust en verwarring. Kijk maar eens op YouTube hoeveel reacties er sindsdien zijn gepost.

Het ministerie van VWS gaat nu banners plaatsen op weblogs en fora met een verwijzing naar de site grieppandemie.nl De overheid moet de publieke voorlichting strategie drastisch aanpassen. Kleurenfolders zijn verleden tijd. Als overheid moet je dominant aanwezig zijn op internet met feitelijke informatie voor de geïnformeerde (Googlende) burgers. Wij voorzien dat de minister een aanpassing gaat maken in zijn voorlichtingsbudget. Te beginnen met het radicaal zoektermen (Mexicaanse griep, H1N1, griepprik, inenten, etc.)  gaat inkopen via Google AdWords. Zover we kunnen nagaan is het nog niet zo duur. Misschien kunnen ze bij VWS ook nog wel een viral campaign H1N1 gaan ontwikkelen voor alle social networks (Facebook, Hyves, LinkedIn, Twitter, Plaxo, etc.)

De overheid 2.0 als remedie tegen de klinkklare onzin die nu wordt verspreidt. Ab Klink als ‘minister of information’.

3 thoughts on “Mexicaanse griepprik en de klinkklare onzin”

Christian ter Maat – Carevolution 10 jaar ago

Voorrang op inenting bij de Mexicaanse griep; nu te verkrijgen.

De GGD is bezig met het organiseren van de inentingen tegen de Mexicaanse griep, welke vanaf 23 november landelijk worden aangeboden. Politici, agenten, militairen, ziekenhuis personeel en gevarengroepen krijgen voorrang. Voorrang kopen; lees verder….

Klinkklare onzin en de Mexicaanse griepprik — Ambtenaar 2.0 10 jaar ago

[…] blog is ook verschenen op Innovatief Organiseren. Interessant? Deel het nu met […]

Het jaarverslag 2009 van InnovatiefOrganiseren.nl | Innovatief Organiseren 10 jaar ago

[…] (2.166) Kieswijzer, stemwijzer of kieskompas? (1.821) Mexicaanse griep en de klinklare onzin (1.503) Chis Anderson: Free (1.399) Pagina 123 van Quinn, handboek management vaardigheden (1.233) […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *