Innovatie in het nieuws, zomerspecial 2008 (1)

U bent van ons gewend dat wij u wekelijks op de hoogte houden van wat er speelt in innovatieland Nederland. Dat is in de maand juli niet gelukt door de traditionele zomerdrukte in het werk en de aanluitende vakantieperiode. Onder het motto ‘met een opgeruimd gevoel de vakantie in’ geven wij daarom in een zomerspecial in twee delen een greep uit het nieuws over management, slimmer werken en sociale innovatie.

Met in deel 1: kritiek op het WRR-rapport over innovatie, een veer in de kont van de studenten van de TU Delft, sombere geluiden van het CBS over het innovatieklimaat, veel geld voor innovatie logistiek en high tech systems, innovatiemanagement, ecucatieve games, de Lightning GT electrische sportauto en – last but not least – het genote van wonen aan de snelweg.

Kijk verder dan je neus lang is

Dat ons vaderland het er niet goed vanaf brengt op de innovatielijstjes van deze wereld is al langer bekend. Nederland valt bijvoorbeeld buiten de Europese top 10 van het European Innovation Scoreboard en de Economist Intelligence Unit. Een vergelijkend onderzoek van het CBS kwam tot dezelfde conclusie (zie hieronder). Recentelijk schreef de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid een rapport over het innovatiemanco. Volgens Paul Vlaar en Mark Schröder legt de WRR in zijn recente rapport de schuld te eenzijdig bij de overheid. Volgens deze twee wetenschappers moeten Nederlandse ondernemingen de hand in eigen boezem steken. Ondernemingen zouden in hun analyse van innovatiekansen een te beperkte scope van de omgeving meenemen. Managers moeten leren om over de grenzen van hun eigen organisatie en industrie heen te kijken.

Bron: Het Financieele Dagblad, 9 juli 2007
.

Studenten van de TU Delft hebben de meeste ideeën

Ook in het FD van 9 juli het nieuws dat studenten uit Delft de meest innovatieve zijn van Nederland. Dat vindt het bedrijf Battle of Concepts tenminste. In het eerste jaar na oprichting werden er op Battle of Concepts in totaal 30 problemen geplaatst, waarvoor 1200 mogelijke oplossingen ingezonden werden. Ongeveer 10% daarvan kwam van Delftse studenten. In totaal werd er op Battle of Concepts € 157.500 aan prijzengeld ter beschikking gesteld.

Bron: Het Financieele Dagblad, 9 juli 2008
.

Nederland scoort slecht op innovatie

Het CBS heeft het onderzoeksklimaat van 19 landen vergeleden. Ons land scoort slecht op het gebied van innovatie en er wordt relatief weinig geld uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. De score op het gebied van overheidsfinanciën, wereldhandel, openheid van de economie en ook het niveau van de werknemers is goed.

Bron: Trouw, 9 juli 2008
.

€ 25 miljoen voor innovatie in logistiek

Nederland moet in 2020 marktleider zijn in Europese ketenregie. Deze ambitie is door het kabinet neergelegd in haar visiedocument “Logistiek en Supply chains”. Om dit te bereiken is € 25 mijoen vrijgemaakt. Geheel in Nederlandse stijl is het visiedocument voorbereid door een commissie (de commissie Van Laarhoven). O.a. de TU Eindhoven (prof. dr. ir. Jan Fransoo) en de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn bij het programma betrokken.

Bron: Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)
.

Innovatie moet je managen

Jan van den Ende, hoogleraar Management van Technologie en Innovatie aan de Rotterdam School of Management denkt te weten waar het aan schort als het gaat om het lage innovatievermogen van Nederland. Volgens hem zijn er ideeën genoeg, maar wordt innovatie onvoldoende resultaatgericht gemanaged. Het invoeren van knutseldagen en lummeldagen zou best wel eens averechts kunnen werken. Van den Ende haalt een manager van 3M aan in BusinessWeek. 3M is een bedrijf dat beroemd is geworden vanwege haar innovatieve vermogen. De bewuste manager klaagt dat medewerkers te vaak doodgelopen paden bewandelen die niet tot nieuwe business leiden. Het leidt tot meer zoeken, en niet tot meer bereiken. Om meer te bereiken stelt Van den Ende voor om het innovatieproces strakker te managen: o.a. door een strengere selectie van innovatieprojecten zodat de aandacht van werknemers niet versnipperd raakt, en een gestructureerde aanpak met de juiste teamstructuur.

Bron: Het Financieele Dagblad, 11 juli 2008
.

Docenten zijn niet dol op games

Het Eindhovens Daglad bericht dat docenter vaak over te weinig kennis beschikken om educatieve games in te zetten in het onderwijs. Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat leerlingen en studenten erg gemotiveerd kunnen worden met educatieve games. Docenten beschikken vaak over te weinig kennis om educatieve games in te zetten in het onderwijs. Dat is een gemiste kans, want computerspellen kunnen leerlingen en studenten erg motiveren, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Ze stimuleren onder andere leiderschapskwaliteiten, samenwerken, strategisch denken, innovatie, creativiteit en het aanleren van feitelijke kennis en vaardigheden. Onderwijzend personeel ziet echter vooral veel beren op de weg. Games hebben blijkbaar last van associaties met geweld en verslaving.

Bron: Eindhovens Dagblad, 12 juli 2008
.

Lightning GT wordt concurrent van de populaire Tesla

De populaire elektrische sportauto Tesla Roadster krijgt snel concurrentie van de Britse Lightning GT. Het prototype van deze supercar staat in juli 2008 op de British Motor Show in Londen. De Tesla Roadster met z’n 248 pk valt in het niet bij de Lightning GT, die minimaal zevenhonderd paarden meekrijgt. Daarmee bereikt de GT in minder dan vier seconden de 100 km/u. De volledig elektrische auto zal zo goed als geen schadelijke stoffen uitstoten. De Lightning Car Company streeft naar een verbruik dat tien keer goedkoper is dan bij een equivalente benzineauto. De GT moet in tien minuten op te laden zijn, gewoon thuis in het stopcontact, om vervolgens weer tweehonderd kilometer onafgebroken af te kunnen leggen. Hiervoor wordt onder andere regenerative breaking toegepast: Zodra de snelheid van de auto afneemt, wordt de accu automatisch opgeladen. De prijs van de aantrekkelijke bolide is nog niet bekend. Reserveringen, onder betaling van 15.000 engelse pond, zijn reeds mogelijk. De Lightning GT komt in 2009 op de markt.

Bron: www.autokopen.nl, 13 juli 2008
.

153 miljoen extra voor innovatie in High Tech Systems

De logistieke sector is niet de enige die met zijn neus in de boter valt (zie hierboven). De komende vier jaar komt er € 153 miljoen euro extra beschikbaar voor de versterking van de Nederlandse positie in ‘High Tech Systems’. Dit bedrag komt bovenop de € 190 miljoen euro die eerder al was verstrekt aan het innovatieprogramma Point One. Dit programma richt zich op innovaties in de sectoren nanoelektronica en embedded systems (ingebedde systemen) dat is gestart in 2006 en loopt tot en met 2011. In het programmavoorstel PHASE-2 is er veel aandacht voor R&D-samenwerking tussen Europese partners, mechatronica en de samenwerking tussen grote bedrijven, het MKB en de kennisinfrastructuur.

Bron: Technisch Weekblad (www.technischweekblad.nl), op basis van berichtgeving van het Ministerie van Economische Zaken.
.

Wonen aan de snelweg

Snelwegen moeten net zulke geliefde locaties worden voor wonen, werken en andere activiteiten als tegenwoordig het water is. Deze opmerkelijke uitspraak komt van Rijkswaterstaat, dat samen met het Instituut Maatschappelijke Innovatie in Leiden de wereld gaat afstropen op zoek naar goede ideeën op dit gebied. Nathalie Lécina van het innovatie-intstituut vertelt in De Telegraaf: “We weten nu dat we in Singapore moeten zijn voor veel groen bij de snelweg, in Japan voor zingend asfalt waardoor de snelweg muziek maakt en in de VS voor economisch ruimtegebruik.” Inmiddels zijn al tussen de driehonderd en vierhonderd ideeën opgedaan die zullen worden gebundeld. Rijkswaterstaat dentk aan de A20 als locatie om de ideeën op te projecteren, omdat deze rijksweg tussen Gouda en Hoek van Holland over een aantal jaren bij Rotterdam op de schop moet.

Bron: De Telegraaf, www.telegraaf.nl, 15 juli 2008

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *