Obama gebruikt crowdsourcing voor politieke agenda

Web 2.0 heeft zijn intrede gedaan in de wereldpolitiek. Op 7 november heeft de transitieteam van de Obama regering Change.gov geopend. De site moet de Amerikaanse kiezers (en de rest van de wereld) informeren over voortgang van de Bush-Obama transitie en wil actief de wisdom of crowds mobiliseren. De site is nog niet heel erg gevuld en ziet er nog heel erg uit als work in progress. De speech van 30 minuten staat online en daarnaast staan de obligate biografieën van de president en vice president elect (Amerikanen kunnen die inmiddels wel dromen, maar goed).

Merkwaardig genoeg staat in de Obama biografie er niet dat hij 12 jaar professor is geweest bij de University of Chicago. Blijkbaar schrikt dat kiezers af. Een paar onderdelen op de site verdienen extra aandacht; American Moment en Jobs. Onder American Moment staan de opties Share your Story en Share your Vision. Deze schijnbaar simpele mogelijkheden zijn wel de web 2.0 technieken om de wisdom of crowds te mobiliseren. De pagina Jobs lijkt bedoelt te zijn voor toekomstige ambtenaren die graag voor de Obama regering willen werken. Helaas niet bedoelt voor toekomstige ministers en staatssecretarissen.


Share your story

Een gouden vondst van de adviseurs van Obama. Vraag de natie om even snel een leuk verhaaltje met een leuk plaatje te uploaden en je hebt een eindeloze voorraad bruikbare illustraties voor toekomstige speeches. Persoonlijk vind ik dit soort anekdotes die politici gebruiken in hun speeches erg geforceerd, maar Obama zal het ongetwijfeld overtuigend kunnen brengen.

Share your vision
De site appelleert sterk aan de American dream. Life, liberty and the pursuit of happiness. De Amerikaanse kiezer wordt hier uitgenodigd om aan te geven aan welke onderwerpen de Obama regering aandacht moet schenken (de agenda van de Obama regering staat ook al online…).

Samenvattend moet ik zeggen dat de Obama regering wel het signaal afgeeft dat ze de kiezers willen betrekken en actief de discussie zoeken. Door crowdsourcing krijgen ze input over wat er leeft onder de Amerikaanse bevolking. Ze hoeven er natuurlijk nog niet direct naar te handelen. Tevens is het natuurlijk een prachtig medium om allerlei experimenten met directe democratie te gaan uittesten (op beperkte schaal). Sinds een paar dagen krijg ik ook nieuwsbrieven van John Podesta over de voorbereiding van het Obama-Biden transitie team. Naast crowdsourcing doen ze nog steeds aan crowdfunding. Wellicht een leuk onderwerp voor een volgende posting.

Toch ben ik gematigd optimistisch. Onlangs zag ik weer een aflevering zag van Yes, prime minister (uit de jaren 80). De web 2.0 ideeën zien er allemaal veelbelovend uit, maar hoe pakt het uit in de praktijk?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

‘30
[...] Zie ook: Obama gebruikt crowdsourcing voor politieke agenda. [...]