De geïllustreerde Reinventing Organizations: toegankelijk en inspirerend!

ro geillustreerdVorig jaar schreef ik lovend over het boek ‘Reinventing Organizations’ (2014) van Frederic Laloux. Het boek bevat een integrale visie op de volgende fase in de evolutie van ons denken over organisaties. Onlangs is hiervan de geïllustreerde versie verschenen. De toegevoegde illustraties maken het gedachtegoed van Laloux niet alleen toegankelijker, maar door de nieuwe, gevarieerde opmaak met pakkende tussentitels is het boek ook nog inspirerender geworden!

Het boek begint met de volgende openingszinnen:

“Dat het boek Reinventing Organizations bij zoveel mensen weerklank vindt, heeft volgens Laloux te maken met het feit dat bijna iedereen tegenwoordig het gevoel heeft dat er in onze organisaties iets mankeert. We kunnen allemaal treurige verhalen vertellen over hoe de bedrijfsvoering, zoals we die vandaag toepassen, alle leven en energie uit de werkomgeving trekt: organisaties waar de bureaucratie de baas is, werkomgevingen vol van egotrips en machtspelletjes, onderlinge strijd en bastions, organisaties waarin mensen aan de top besluiten nemen die de mensen aan de onderkant verbijsteren of zelfs diep teleurstellen … De hoopvolle boodschap van Reinventing Organizations is dat we radicaal krachtiger, meer bezielde en zinniger organisaties kunnen opbouwen.”

Weergegeven in een illustratie ziet dat er zo uit:

RO pagina 16-17

 

 

 

 

 

 

 

(klik op afbeelding voor details)

Het boek start vanuit een (nogal filosofische) toekomstvisie over organisaties en mensen, maar beschrijft vervolgens een innovatieve manier van organiseren gebaseerd op zelfsturing (‘self management’). Ook instrumenten voor allerlei zaken die komen kijken bij de inzet van zelfsturing komen aan de orde. Denk aan organisatiestructuur, informatiestromen, besluitvorming, prestatiemanagement, beloningen en conflicthantering. De nieuwe werkwijzen worden steeds op een bruikbare, praktische manier beschreven. En dat het werkt, blijkt uit voorbeelden van organisaties die al succesvol met zelfsturing werken, zoals het Franse FAVI, het Amerikaanse Morning Star en ook de Nederlandse zorgorganisatie Buurtzorg. Deze organisaties werken in totaal verschillende branches: fabricage van machine onderdelen, productie van voedsel, creatief advieswerk en zorgverlening. Organiseren op basis van zelfsturing is dus niet iets typisch voor kantoorwerk.

Laloux schetst in Reinventing Organizations een aantrekkelijk toekomstbeeld voor mensen en organisaties. De grote vraag is vervolgens natuurlijk: ‘hoe komen we daar?’. Ook daar geeft Laloux duidelijke antwoorden op.

“Hoe gaan we het ooit redden zonder hiërarchische organisatiestructuur? Dat moet verschrikkelijk ingewikkeld zijn! Maar als we kijken naar het bedrijf Morning Star dan zien we dat daar iedere werknemer eens per jaar formele overeenkomsten sluit met de mensen met wie hij of zij het nauwst samenwerkt. Het werkelijke organogram van Morning Star ziet er dus uit als een netwerk van horizontale relaties.”

De werkelijkheid is natuurlijk dat bij iedere organisatie achter de formele hiërarchie al een netwerk van relaties bestaat. Je hoeft dan alleen de onnodige hiërarchie weg te halen. Dat wordt treffend weergegeven in deze illustratie:

RO pag 157

 

 

 

 

 

 

 

De geïllustreerde Reinventing Organizations is mijn boektip voor de Kerstvakantie! Met hulp van het gedachtegoed van Laloux kan uw organisatie in het nieuwe jaar echt mooier worden!

Het Eerste Huis is de uitgever van Reinventing Organizations en de geïllustreerde editie van Reinventing Organizations. Maar Het Eerste Huis is meer dan alleen een uitgever. Het Eerste Huis is een organisatieadviesbureau en verzorgt trainingen op het gebied van transformatie voor mens & organisatie.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>