Help ! Hoe kom ik aan personeel ?

Het vinden, boeien en binden van personeel wordt in de komende jaren een “hot topic”. De krapte op de arbeidsmarkt is terug van weggeweest. Nu de economie weer aantrekt en het aantal beschikbare banen groeit blijkt dat het moeilijk is de juiste man/vrouw op de juiste plaats te krijgen. Bedrijven en instellingen moeten zich met een uitgekiende HR-strategie voorbereiden om de oorlog om de werkende mens te winnen. Immers: uw toekomstig concurrentievoordeel zal voor een groot deel afhangen van hun creativiteit en hun kennis.

Toen ik in 1996 afstudeerde had ik als jonge bedrijfseconoom de banen voor het uitkiezen. IT-bedrijven probeerden net afgestudeerden te lokken met ballonvaarten en prijzige leasebakken. Multinationals verdrongen zich om jonge beloften te paaien met prestigieuze opleidingen of dure traineeships in het buitenland. Als de voortekenen niet bedriegen gaan we anno 2006 weer dezelfde kant op. De spoeling is namelijk erg dun aan het worden. Als u als bedrijf op zoek bent naar werknemers dan zult u merken dat deze constatering niet geldt aan de bovenkant van de arbeidsmarkt. Ook koks, machine-operators en technisch onderhoudspersoneel is moeilijk te krijgen. Callcenters kunnen slechts met de grootst mogelijke moeite aan goed opgeleide telefonisten komen.

De potentiële beroepsbevolking van Nederland (iedereen van 15 t/m 64 jaar) slinkt tot 2020 iets van 11 miljoen mensen naar 10,8 miljoen. Het aantal beschikbare functies neemt echter toe door economische groei. Volgens het CWI zal in de periode tot 2010 het aantal vacatures zo’n 14 á 15% bedragen van het aantal beschikbare banen. Conclusie: Het aantal vissers neemt toe, maar de vijver waarin zij vissen slinkt. Het wordt allemaal nog erger als we ons bedenken dat de babyboomgeneratie op het punt staat om met pensioen te gaan, een enorm gat openlatend voor de veel kleinere groep dertigers en veertigers die hun plaatsen moeten invullen.

Hoe komt u onder deze omstandigheden nog aan goed opgeleid en gemotiveerd personeel? Het meest voor de hand liggende antwoord, namelijk “Een hoger salaris bieden dan de concurrent” zal u op korte termijn wel uit de brand kan helpen, maar kan u behoorlijk opbreken als het economisch even tegen zit. U kunt het beter zoeken in andere factoren die werknemers ook waarderen. Bijvoorbeeld door uw bedrijf interessanter te maken voor jonge vaders en moeders via het aanbieden van kinderopvang op locatie. Of door ruimere verlofmogelijkheden om het werk beter te combineren met de zorgtaken thuis. U kunt bijvoorbeeld ook het plaatselijke ROC benaderen voor een investering in leer-werk trajecten. Zodoende heeft u telkens eerste keus uit de schoolverlaters en krijgt u nieuwe mensen binnen die het bedrijf al kennen. En als u in Nederland onvoldoende nieuw talent kunt vinden dan zijn er inmiddels ook ruime(re) mogelijkheden voor arbeidsmigratie vanuit andere EU-landen of ver daarbuiten. Met uw huidige personeel kunt u om de tafel om over hun loopbaan te spreken. Welke uitdagingen hebt u voor uw meest veelbelovende mensen in petto?

Er zijn legio mogelijkheden om uw bedrijf interessanter te maken voor sollicitanten en zittende medewerkers. Vergeet niet: In de toekomst zijn zij het die de banen voor het uitkiezen hebben.

7 thoughts on “Help ! Hoe kom ik aan personeel ?”

Sander 14 jaar ago

Ik vind boeien en binden van medewerkers een erg interessant onderwerp in de p&o wereld. voor mijn afstudeerproject heb ik dan ook een organisatie gevonden waarbij ik over dit onderwerp een onderzoek ga voeren. Zoals ook al in bovenstaand artikel beschreven staat, zijn er legio maatregelen die een organisatie kan hanteren om medewerkers te binden en boeien, maar kan iemand mij meer vertellen hoe je het beste zo’n onderzoek kunt inrichten bij een bedrijf. Enquetes houden onder het personeel is geen optie, omdat de medewerkers van de organisatie “enquete moe zijn”. Zou ik er nu verstandig aan doen om mensen te interviewen, en zoja wat moet er zeker aan bod komen in zo’n interview? Graag reacties op bovenstaande vragen. Alvast bedankt voor de moeite.

Met vriendelijke groet,

Sander

Ellen 14 jaar ago

Hoi Sander,

Ik ga dit project ook oppakken op mijn stage adres. Ik zit met hetzelfde probleem. Ik ga in iedergeval ook geen enquete houden, maar ga interviews afnemen bij plus minus 10 werknemers. Op internet ben ik al aan het kijken, maar welke vragen ik nu moet gaan stellen, is nog steeds lastig.

Groetjes Ellen

ronald sluiter ViCre 14 jaar ago

wat dacht u van plezier in het werk? Mensen meer verantwoordelijkheid geven? ALLE medewerkers bewust maken van de visie/strategie, zodat ze ook weten waarom ze iets moeten doen en dat ze het zelf vertalen naar de dagelijkse werkzaamheden….
Stel je eens voor dat je 20% van de tijd anders gaat inzetten (effectiever en efficienter), dat betekend dat je 20% meer rendement uit je medewerkers kan halen en het dus langer kan doen zonder nieuw personeel….
Ronald Sluiter – Vicre

casandra 13 jaar ago

Beste Sander/Ellen,

Ik ben momenteel bezig met een onderzoek over dit onderwerp binnen mijn organisatie.

Op dit moment ben bezig met het verzamelen van informatie. Wellicht dat jullie wat interessante tips, links, literatuur etc. voor mij hebben.

Groet,

Casandra

Help ! Hoe kom ik aan personeel ? | innovatielog.nl 13 jaar ago

[…] Het vinden, boeien en binden van personeel wordt in de komende jaren een “hot topic”. De krapte op de arbeidsmarkt is terug van weggeweest. Nu de economie weer aantrekt en het aantal beschikbare banen groeit blijkt dat het moeilijk is de juiste man/vrouw op de juiste plaats te krijgen. Bedrijven en instellingen moeten zich met een uitgekiende HR-strategie voorbereiden om de oorlog om de werkende mens te winnen. Immers: uw toekomstig concurrentievoordeel zal voor een groot deel afhangen van hun creativiteit en hun kennis. (more…) […]

sabine 12 jaar ago

Ook ik heb dit thema gekozen als afstudeeropdracht. Hiervoor heb ik het boekje de 'Geluksfabriek' gelezen en de site bezocht. Hier vind je inspirati voor je interview vragen. Ook diverse medewerkers tevredenheidsenquetes hebben leuke vragen om te gebruiken. Deze zijn te vinden op internet

lucio 9 jaar ago

heel goed maar ik heb een vraag.

wat zijn de punten die je rekening moet houden bij het personeelselectie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *