Welvaartsgroei en keuzevrijheid door innovatief organiseren

Schaf de wettelijk verplichte (christelijke) vrije feestdagen af en geef mensen de vrije keuze om hun eigen vrije dagen in te plannen en op te nemen. Hiermee voorkom je piekbelastingen tijdens vakantieperiodes (en de bijbehorende extreem hoge prijzen), voorkom je onderbenutting van productiecapaciteit (bedrijven hoeven niet meer verplicht dicht te gaan, omdat er weer een collectieve feestdag is) en verklein je uiteindelijk de kans op files (milieuvriendelijk) door betere spreiding van de drukte. Dat is de stelling van Frank Kalshoven in de Volkskrant van afgelopen zaterdag.
Hulde. Voor de verandering eens een fris idee, wat economisch gezien hout snijdt. In ieder geval een veel beter idee dan de herinvoering van de 40-urige werkweek als norm en inperking van het aantal koopzondagen. Dat zijn alleen maar maatregelen die contraproductief werken voor keuzevrijheid en welvaartsgroei van de burger. Sterker nog, ze zijn milieuvervuilend en onze huidige infrastructuur is hier helemaal niet op berekend. Niet alleen staan we nu door de week in de file op de weg, maar op zaterdag staan we in de file voor de kassa bij de supermarkt. Maar goed, wellicht staan thema's als keuzevrijheid en welvaartsgroei niet zo hoog op het prioriteiten lijstje van de minister van Economische Zaken. Ze moest per slot van rekening wat zeggen voor het voorjaarsoverleg. Er waren al zo weinig onderwerpen voor de agenda.

Terug naar het idee van Kalshoven. Als het wordt uitgevoerd, dan zou dit zou weer een stap voorwaarts zijn in keuzevrijheid voor de burgers en stijgt de welvaart. De seizoensfluctuaties worden langzaam aan gecorrigeerd, wat ook fijn is voor ondernemers. Hun productiecapaciteit kan beter worden benut. Zoals Kalshoven terecht betoogd is de culturele rechtvaardiging van verplichte collectieve christelijke vrije dagen achterhaald. Er komen steeds meer anders gelovigen en ook het aandeel niet gelovigen groeit gestaag. Door het uitruilen van feestdagen kan ook het midden- en kleinbedrijf weer een steuntje in de rug krijgen. Betere service naar je klanten toe, want je bent langer open (het hele jaar) en je kunt als winkeliers elkaar onderling afwisselen (binnen grenzen, je blijft natuurlijk wel concurrenten van elkaar). Ik verwacht echter geen grote verschuivingen op korte termijn, omdat heel veel mensen al jaren gewend zijn aan deze periodes van verplicht vrij zijn. Veel mensen organiseren hun familie-verplichtingen rond deze dagen (leve de tradities!). Op zich ook allemaal prima, maar nu heb je niet zelf de mogelijkheid om te kiezen om hiervan af te wijken, omdat de overheid je voorschrijft wanneer je verplicht vrij bent. In mijn ogen verdient het voorstel van Frank Kalshoven brede steun.

Er zijn qua vakantiespreiding natuurlijk ook wel een paar aandachtspunten te bedenken. Denk aan de leerplicht. Maar ook hier is de praktijk al verder dan de theorie. Sommige scholen geven leerlingen de mogelijkheid om 'verlofdagen' op te nemen (denk aan de eeuwige discussie over wel of geen vrij voor wintersportvakantie). Ook hier moeten we m.i. niet te paniekerig over doen. Leerlingen kunnen altijd een leerachterstand oplopen (ziekte, familieomstandigheden, wintersport, geen zin, etc.) en deze achterstand kunnen ze ook weer inlopen. Nu alleen nog iemand vinden die dit idee verkoopt aan het huidige kabinet.

Suggesties, iemand?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>