Werken wanneer het jou uitkomt

Ook zo’n hekel aan vaste werktijden? Het zat om met al die andere lemmingen ‘s morgens gevangen te zitten in de file? Nagelbijten tijdens de lunch over de vraag “hoe gaan we deze kerstvakantie de kinderopvang regelen?”. Ontdek het flexibel werken! Slimmer werken door innovatief om te gaan met werktijden.

In het NRC van 22 november stond een aardig artikel over slim omgaan met arbeidstijden. De dagen van de vaste werkroosters lijken geteld. Voor de moderne werknemer en de vooruitstrevende werkgever biedt de arbeidstijdenwet voldoende mogelijkheden om flexibel om te gaan met arbeids- en bedrijfstijden. Zo heb je moeders die het helemaal niet erg vinden om op zaterdagochtend te werken in ruil voor de woensdagmiddag vrij. Immers: kinderen thuis en pappa op werk. Heeft u als werkgever behoefte aan extra vroeg of laat op de dag open voor klanten?  U zult er verstelt van staan hoeveel van uw werknemers bereid zijn om hun werktijden te verschuiven. Een uurtje later of eerder beginnen scheelt immers al snel een half uur fileleed. Per dag!

Ondanks de vele mogelijkheden is praten over arbeidstijden nog in lang niet alle branches gemeengoed. En dat is jammer, want flexibiliseren kan voordelen opleveren voor zowel werkgever als werknemer. Er zijn inmiddels verschillende voorbeelden van bedrijven die via urenbankensystemen hun werknemers in drukke tijden extra uren per week laten maken in ruil voor vakantiedagen of soepele roosters in perioden dat het wat rustiger is. Zo houden mensen lol in het werk en vinden ze het niet erg een tijdje te “buffelen” omdat er ook vrije tijd tegenover staat. Keurig geregeld in je arbeidsvoorwaarden. Uiteraard is het wel even opletten dat het overwerk niet structureel wordt. En natuurlijk loopt niet iedereen te juichen bij het idee van zo veel flexibiliteit. Gelukkig zijn er in dit ICT-tijdperk mogelijkheden om de arbeidstijden per groep of per individu op maat af te stemmen.

Wanneer was eigenlijk de laatste keer dat u met uw baas over uw werktijden hebt gesproken? Tijdens uw sollicitatie?

2 thoughts on “Werken wanneer het jou uitkomt”

Werken wanneer het jou uitkomt | innovatielog.nl 14 jaar ago

[…] Ook zo’n hekel aan vaste werktijden? Het zat om met al die andere lemmingen ’s morgens gevangen te zitten in de file? Nagelbijten tijdens de lunch over de vraag “hoe gaan we deze kerstvakantie de kinderopvang regelen?”. Ontdek het flexibel werken! Slimmer werken door innovatief om te gaan met werktijden. (more…) […]

Fons Trompenaars, Noreena Hertz en Eric van Heck over New Worlds of Work, 5 en 6 oktober 2009 | Innovatief Organiseren 13 jaar ago

[…] het researchprogramma “New Worlds of Work”. Ook sociale innvovaties zoals het Zweedse zelfroosteren ontbreken […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *