Carrots & sticks versus intrinsieke motivatie (video)

Dat prestatiebeloning tot uitwassen kan leiden weten we sinds de kredietcrisis allemaal. Ook op basis van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat bonussen vaak een averechts effect hebben. Het is des te vreemder dat werkgevers vaak kritiekloos blijven volharden in de deugden van bonussen en variabele beloning. Hiermee nog maar eens aantonend dat evidence based management nog een lange weg te gaan heeft.

Onlangs gaf ik twee workshops voor een groep werkgevers in de financiële sector over de aanpassing van hun beloningsbeleid: van (open einde) regelingen naar een groter deel vast. In het plenaire deel van het programma hield een beloningsexpert van een gespecialiseerd bureau daar een pleidooi voor de stelling dat “variabele beloning er nu eenmaal bij hoort”. Blijkbaar hebben we nog niet genoeg geleerd. Kijk naar onderstaand fimpje en oordeel zelf.

Uit de sociale wetenschap is allang bekend dat prestatiebeloning alleen in specifieke gevallen leidt tot betere resultaten. Dit soort onderzoek vindt doorgaand in de V.S. plaats, zo’n beetje het walhalla van de bonuscultuur. In bijgaand filmpje zien we Daniel Pink, die een vurig pleidooi houdt voor evidence based management en het afschaffen van prestatiebeloning voor functies waar creativiteit en oplossend vermogen wordt gevraagd.

2 thoughts on “Carrots & sticks versus intrinsieke motivatie (video)”

Tweets die vermelden Carrots & sticks versus intrinsieke motivatie (video) | Innovatief Organiseren — Topsy.com 13 jaar ago

[…] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Edwin Lambregts en Werken20, Redactie Innovatief. Redactie Innovatief heeft gezegd: Nieuw bericht: : Carrots & sticks versus intrinsieke motivatie (video) http://bit.ly/d36E8J […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *