Rubriek: Ongerubriceerd

Wie wilde eigenlijk meer fatsoen in Nederland? Nou, ik, bijvoorbeeld!

Rond de kerstdagen word ik altijd wat filosofisch. Dan denk ik veel na over geven in plaats van nemen, over fatsoenlijke omgangsvormen en respect voor anderen. Om optimaal te kunnen functioneren, is het namelijk belangrijk dat we ons in de maatschappij en in organisaties gerespecteerd en fatsoenlijk behandeld voelen. Goed nieuws voor mij was dus de recente uitkomst van een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek waaruit bleek dat steeds minder Nederlanders respectloos gedrag ervaren. Gaf in 2008 nog 20 procent van de ondervraagden aan zich wel eens respectloos behandeld te voelen, inmiddels is dit aantal gedaald naar 16 procent (bron: Dag van Respect, 8 november 2012). Volgens mij kan dit nog beter, maar dan moeten wij ons hiervoor allemaal inzetten.

Als we het hebben over normen en waarden: wat zijn eigenlijk typisch Nederlandse normen en waarden?

Twitter, het wordt steeds makkelijker….

Vroeger was alles beter… Even een widget installeren voor WordPress en je kon aan de slag. Maar tegenwoordig moet je overal een emailadres, wachtwoord, token, secret code, CAPTCHA oid invullen, waardoor het risico bestaat dat je het overzicht kwijt raakt. Onlangs heeft Twitter weer een aanpassing gemaakt, waardoor je eerst je eigen weblog moet registreren als applicatie, voordat je automatisch een berichtje kunt posten op Twitter. Even een formulier invullen, dan de CAPTCHA code raden (mislukt de eerste keer altijd) en daarna moeten er 4 codes worden ingevuld in de Twitter widget (allemaal te vinden op verschillende plekken bij de Twitter registratie pagina) en dan moet je maar hopen dat het allemaal werkt. En gelukkig, het werkt. Vanaf nu kunnen we weer automatisch posten op WordPress en doorposten op Twitter. Leve de eenvoud!

Wat is het Slimste Bedrijf van 2010?

(ingezonden mededeling)

Op 30 november 2010 organiseert MKB Krachtcentrale de wedstrijd “het Slimste Bedrijf van 2010”. De verkiezing van de winnaar vindt plaats tijdens de Energiedag 2010 in Arnhem. Onder het motto: ‘Laat nieuwe energie door je bedrijf stromen’ komen ondernemers en hun medewerkers uit het hele land bij elkaar in het voormalig hoogspanningslab van de KEMA om te ervaren wat slimmer werken oplevert. Melek Usta, directeur Colourful People en voormalig lid van het Innovatieplatform, zal namens de jury de genomineerde kandidaten voor de wedstrijd ‘Slimste Bedrijf 2010’ voorstellen. De ondernemers die op de Energiedag aanwezig zijn, stemmen wie van de genomineerden uiteindelijk de titel ‘Slimste Bedrijf 2010’ verdient.

Vacatures

Teammanager Omgevingsrecht

Toezien op de ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde en de groene leefomgeving door toepassing van vergunningverlening, toezicht en handhaving, inclusief het mogelijk maken van nieuwe ontwikkelingen. Bekijk alle vacatures

Advertorial

Trendwatcher voorspelt het einde van de Evergreen

Afgelopen zaterdagochtend luisterde ik naar het Radio 1 programma Tros Nieuwsshow. Een babbel-de-babbel programma op een incourant tijdstip levert meestal weinig opzienbarends op. Toch was er dit keer wel een item bij dat mij aan het denken zette. Trendwatcher Thimon de Jong signaleerde namelijk het einde van de Evergreen. Een gedachtegang met bredere implicaties!

Carrots & sticks versus intrinsieke motivatie (video)

Dat prestatiebeloning tot uitwassen kan leiden weten we sinds de kredietcrisis allemaal. Ook op basis van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat bonussen vaak een averechts effect hebben. Het is des te vreemder dat werkgevers vaak kritiekloos blijven volharden in de deugden van bonussen en variabele beloning. Hiermee nog maar eens aantonend dat evidence based management nog een lange weg te gaan heeft.

De kennisintensieve organisatie in 2020 (Beeld)

Afgelopen woensdag was op meerdere vlakken een experiment. Naast het feit dat we voor het eerst met een kleine afvaardiging van onze achterban samenkwamen, hebben we ook voor het eerst geëxperimenteerd met video. De eerste resultaten zijn bemoedigend (al zeg ik het zelf). Voor de deelnemers aan de workshop is een subgroep aangemaakt op LinkedIn. Daar kan nog verder worden doorgepraat over de workhop en zal binnenkort meer materiaal beschikbaar komen over deze middag.

[youtube: http://www.youtube.com/watch?v=R_TEDctG-x8]

Social Media : niet te stoppen

Het gaat hard met social media. Heel hard. Tegelijkertijd neemt de behoefte aan ordening toe. Wie leest nog alle updates van de LinkedIn groepen waarop hij geabonneerd is? Wie kan de stroom aan Twitter berichten nog bijhouden? Wie neemt nog de tijd om een blogpost te lezen die langer is dan 500 woorden? Zelf gebruik ik Netvibes om wat orde in de chaos te scheppen, maar het valt nog steeds niet mee om relevante informatie uit het grote aanbod te filteren.

Klik door op dit bericht om een indruk te krijgen van hoe hard het nu echt gaat met social media. Blijft deze ontwikkeling een exponentiële lijn volgen of krijgen we (over een paar jaar) een kentering?

Ontvrienden

talk to the hand - business womanOntvrienden is verkozen tot het woord van 2009. Woorden als hypotheekleed, vuvuzela, zeilmeisje en mexicaanse griep (twee woorden) kunnen in populariteit blijkbaar niet op tegen ontvrienden.

Persoonlijk had ik nog nooit van ontvrienden gehoord. Ontvrienden betekent zoveel als het opschonen van je relatienetwerk op sites als Facebook, Twitter, Hyves, Plaxo of LinkedIn. Na een ongebreidelde groei van de sociale media wordt het blijkbaar een trend om terug te gaan naar de kern.

Laat je door dit bericht niet onthouden van aanmelding voor onze nieuwsbrief of LinkedIn groep! Wij beloven dat we je niet ontvrienden (als je je gedraagt tenminste) 😉

Nework bijeenkomst over gedrag in netwerken

Gisteren heb ik deelnomen aan een netwerkbijeenkomst van de Nework community bij Seats2Meet in Utrecht. Het was mijn eerste deelname, maar ik begreep dat dit al de derde sessie was dit jaar. Dit keer ging het over gedrag in netwerken. De middag werd grotendeels gevuld door twee sprekers: Inge van den Broek van trainingsbureau Paluka en Ronald van den Hoff van Seats2Meet. Was het leuk? Zeker! Nieuwe dingen gehoord? Ja, dat ook!

Multitaskers are suckers for irrelevancy

Aldus professor communicatie Clifford Nass van de vermaarde Stanford Universiteit. Samen met andere ondezoekers heeft hij aangetoond wat iedere moderne kenniswerker al aan den lijve had ervaren: door multitasking word je niet productiever, maar juist minder productief! Ons brein is ingericht om maar één informatiestroom tegelijk te verwerken. Door de introductie van nieuwe communicatiemiddelen  zoals chat, smartphones, skype, videoconferencing, twitter, social media, e-mail etcetera wordt het steeds moeilijker om je af te sluiten van informatie en je te concentreren op één taak.