Innovatieprobleem bij de overheid

Ombudsman Brenninkmeijer kwam in het nieuws met de uitspraak dat 'de politiek' bij het maken van wetten te weinig rekening houdt met de mogelijke problemen in de uitvoering bij onder andere het UWV of de studiefinanciering.

Dit deed me denken aan de problemen die bedrijven hadden en misschien nog wel hebben met innoveren. Een prachtig product ontwerpen dat vervolgens nauwelijks geproduceerd kon worden tegen de gewenste prijs en met de vereiste kwaliteit door allerlei maakbaarheidsproblemen. De remedie heet 'concurrent engineering' in combinatie met 'design for manufacturability / assembly / logistics / serviceability'.

'Concurrent engineering' houdt in dat je allerlei mensen uit het primaire proces bij het ontwerpwerk betrekt. 'Design for manufacturability' kan je samenvatten als een lijst aandachtspunten om het ontwerp mee te beoordelen.

Zou het niet een goed idee zijn om deze aanpak naar 'Den Haag' te vertalen? Het zou me niet verbazen als dat al bedacht is, maar dan moeten we uit de klacht van Brenninkmeijer toch de conclusie trekken dat deze sociale innovatie nog niet is ingevoerd.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>