Innovatief organiseren? “Ownership”-management!

Waarom zijn zoveel mensen ontevreden over hun werk? Verzuim, verloop, klaploperij en gezeur verzieken de werksfeer. Sommige bedrijven gooien het over een heel andere boeg; zij gaan over tot ‘”ownership management”. Al eens van gehoord? Een nieuwe hype die wel weer overwaait? Wie het weet mag het zeggen. Een paar voorbeelden:

Nucor is de grootste staalproducent van de VS. Het bedrijf kenmerkt zich door continue innovatie, sterke klantgerichtheid en hoge productiviteit per medewerker. Tegelijkertijd is de motivatie onder het personeel zeer hoog, het verzuim slechts 1,5% per jaar en de vermeerdering van de aandeelhouders-waarde 387% over de laatste 5 jaar.

John Lewis Partnership is een engels retailbedrijf met 5 miljard pond omzet. Sinds 1951 is het bedrijf volledig in bezit van de medewerkers via een stichting. Tegelijkertijd kwam JLP als beste retailer uit customer surveys. Op de website is een wekelijkse update te vinden van de verkoopcijfers, alsmede de doelstellingen voor het komende jaar.

Ook een NL-bedrijf als Nedap komt een eind, ook al zijn de medewerkers geen eigenaar: “Medewerkers worden uitgedaagd tot intrapreneurship, eigen verantwoordelijkheid nemen en zelfontplooiing. Men ervaart dus rechtvaardigheid en vertrouwen, men heeft ruime toegang tot informatie, volop invloedsmogelijkheden op zowel organisatiedoelen als het eigen werk en het wederzijds belang zit hem in de (eigen) ontwikkeling van alle ‘Nedappers’.”

Fred van Essen en Sander Bijlstra geven in een artikel in ManagementSite meer voorbeelden en de nodige achtergrondinformatie.

2 thoughts on “Innovatief organiseren? “Ownership”-management!”

Innovatief organiseren? ?Ownership?-management! | innovatielog.nl 13 jaar ago

[…] Waarom zijn zoveel mensen ontevreden over hun werk? Verzuim, verloop, klaploperij en gezeur verzieken de werksfeer. Sommige bedrijven gooien het over een heel andere boeg; zij gaan over tot ‘”ownership management”. Al eens van gehoord? Een nieuwe hype die wel weer overwaait? Wie het weet mag het zeggen. Een paar voorbeelden: (more…) […]

Organisatie van management moet prioriteit krijgen (Strategie & Bestuur) – ManagementSite.nl 12 jaar ago

[…] artikel: Innovatief Organiseren? “Ownership”-management! Willem Mastenbroek Waarom zijn zoveel mensen ontevreden over hun werk? Verzuim, verloop, […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *