Regeldwang versus innoveren

Veel organisaties voelen de spanning tusssen een regelcultuur nodig om objectiviteit en efficiëntie te bewaken en de wens tot innoveren. Woningbouwcorporatie Het Oosten uit Amsterdam is zo’n organisatie. Koen Eising komt met een praktijkcasus van een bedrijf waar innovatie al vele jaren een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsvoering.

Het Oosten heeft een specifieke afdeling voor innovaties. De verwevenheid van deze afdeling ‘Markt en Innovatie’ met de kernactiviteiten van het bedrijf, en daarmee de prioriteit die aan innovatie wordt gegeven, blijkt onder meer uit de volgende punten:

- Besloten is om innovatie een vaste stem te geven in het directieteam. Iets wat bepalend is voor de organisatie en sterk verweven is met de strategie moet op het hoogste niveau worden behandeld.
- De gehele organisatie wordt zoveel mogelijk betrokken bij innovatieve projecten. Markt en Innovatie is opgeplitst in zes thema’s waaronder interdisciplinaire werkgroepen vallen. Succesvol innoveren in vastgoed betekent nu eenmaal het koppelen van markt-, bouwtechnische en juridische kennis. In totaal nemen meer dan 40 medewerkers deel aan deze werkgroepen.
- Het Oosten is kritisch op de gevoerde managementstijl. Het gaat om inspireren in plaats van commanderen. Getracht wordt dit zo goed mogelijk na te leven, via een MD-programma en regelmatige gedachtenwisselingen tussen managers en medewerkers.

Met deze duidelijke maatregelen is nog niet gezegd dat innovatie altijd even gemakkelijk gaat. Ook binnen Het Oosten zijn er nog altijd ‘basisreflexen’ van het personeel die zijn ingegeven door de vele beleidsafspraken, procedures en regels die nu eenmaal gelden in de huursector.

Lees hoe het Oosten daarmee omgaat in het oorspronkelijke artikel op ManagementSite.

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Regeldwang versus innoveren | innovatielog.nl
[...] Veel organisaties voelen de spanning tusssen een regelcultuur nodig om objectiviteit en efficiëntie te bewaken en de wens tot innoveren. Woningbouwcorporatie Het Oosten uit Amsterdam is zo’n organisatie. Koen Eising komt met een praktijkcasus van een bedrijf waar innovatie al vele jaren een belangrijk onderdeel is van de bedrijfsvoering. (more…) [...]