Vrouwenquotum in top van bedrijfsleven is onzin!

De uitspraken van vice voorzitter van de Raad van State Tjeenk Willink zijn nog niet een week oud of in de Tweede Kamer gaat men gewoon weer verder met hun favoriete hobby. Namelijk het rennen van hype naar hype in de hoop de gunst van de kiezer te winnen. Afgelopen week is de Taskforce DeeltijdPlus geïnstalleerd en nu al wil aspirant fractievoorzitster Mariëtte Hamer zich daadkrachtig profileren als de grote emancipator van het bedrijfsleven. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Ze wil in de wet laten vastleggen dat bedrijven moeten sluiten als ze niet het quotum van 40 procent vrouwen in de top halen. Dat percentage kennen we natuurlijk uit Noorwegen, waar ook een dergelijke wet is aangenomen. Moet het Nederlandse bedrijfsleven zich zorgen gaan maken?

De geest van de maakbare samenleving waart weer rond in het kabinet. Cultuur-verandering afdwingen om een politiek ideaal te realiseren. Het eerste bedrijf waar verplichte cultuurverandering succesvol is uitgepakt moet ik nog tegenkomen, maar dit terzijde. Nu lijkt het erop dat de PvdA haar idealen aan het Nederlandse bedrijfsleven poogt op te leggen, op straffe van sluiting. Dat zal de concurrentiepositie van Nederland vast ten goede komen...

Het ideaal plaatje van de verdeling van mannen en vrouwen in de top vind ik persoonlijk nog bescheiden (50/50 is "natuurlijk" het ideaal plaatje). De realiteit is echter dat mannen , over het algemeen, nog steeds het liefste voltijds werken en vrouwen graag deeltijds werken. Mag dat? Nou, als het aan de PvdA ligt mooi niet dus. Vandaar dat staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (ook PvdA) de Taskforce DeeltijdPlus vorige week installeerde. Om de publieke opinie te gaan beïnvloeden ten gunste van de acceptatie dat vrouwen (moeders) ook voltijdsbanen kunnen hebben.... In mijn column van vorige week sprak ik de hoop uit dat Desiree van Gorp de opdracht van de TaskForce gaat herformuleren, want de publieke opinie lijkt me niet het echte probleem.

Dan natuurlijk nog de vergelijking met Noorwegen. Waarom Noorwegen? Oh ja, die 40 procent komt natuurlijk wel goed uit. De vakbond FNV, aangevoerd door Agnes Jongerius, is ook warm voorstander om het Noorse quotum op te nemen. Ik heb nog niemand van de vakbeweging of de PvdA gehoord over de hogere rendement van gemengde teams (zoals Ben Verwaayen laatst betoogde) of waarom nu precies 40 procent het streefgetal moet worden (is hier wetenschappelijk bewijs voor?) De vergelijking met Noorwegen gaat helaas mank. Zoals Ed Groot in het FD van 8 april 2008 al schreef: "De oorzaken liggen eerder in de korte traditie van werkende vrouwen in Nederland. Ons land kende veel grote gezinnen, wat werken buitenshuis voor moeders moeilijk maakte. De relatieve welvaart maakte het mogelijk om met één inkomen de kost te verdienen. Nederland kende de laatste eeuwen geen grote oorlogen waarin mannen massaal aan de kanonnen gevoederd werden en vrouwen de fabrieken overnamen. En wat ook meespeelde was de religie - we vergeten bijna dat Nederland vijftig jaar geleden nog het meest conservatieve, kerkelijke land in Europa was.  De coalitiepartners CDA en CU zijn gek genoeg dan ook niet enthousiast over het voorstel. Aanstaande woensdag vergadert de Tweede Kamer over dit onderwerp, maar de kans dat dit idee het gaat halen is minimaal. Zou het dan toch alleen maar profileringsdrang zijn van een aspirant fractievoorzitter?

Afgelopen week heeft schrijver Kluun zich kandidaat gesteld voor het hoofdredacteurschap van vrouwenblad Opzij. Hij heeft hiervoor een open sollicitatiebrief geschreven die te vinden is op zijn eigen site. De voltallige redactie bestaat uit vrouwen, omdat mannen altijd werden geweigerd. Na een klacht van Bureau Discriminatiezaken Hollands Midden en Haaglanden heeft de commissie Gelijke Behandeling geoordeeld dat mannen niet mogen worden geweigerd omdat de commissie niet is overtuigd dat alleen vrouwen feminist kunnen zijn. In een radiocolumn op BNR over het afscheid van hoofdredactrice Ciska Dresselhuijs zei Jort Kelder dat Opzij haar langste tijd heeft gehad. Haar idealen zijn verwezenlijkt en het wordt tijd om nieuwe idealen te gaan realiseren. De emancipatie in Nederland is voltooid. Vermoei de mannen en vrouwen in Nederland niet met oude idealen. Laat ze met rust. We gaan Opzij toch ook niet opdoeken omdat ze hun quotum mannen niet halen?

Maar, wat vind u van een vrouwenquotum in de top?

Kom met uw praktijkervaringen op het terrein van managen en organiseren

Deel uw kennis, schrijf 3 columns of artikelen en ontvang een gratis pro-abonnement (twv €200)

Word een pro!

SCHRIJF MEE >>

Rufus
Ik vind het vrouwenquotum een heel goed idee; kijk maar eens naar Noorwegen en Zweden en je ziet hoe goed het vrouwenquotum daar werkt!