Op pagina 123 van "De levende onderneming"…

Als vervolg op de bijdrage van collegaredacteur Richard uit het boek “De passie van de professional” pak ik ook het dichtsbijzijnde boek en sla ik bladzijde 123 open. Het eerste boek dat ik onder handbereik heb is De levende onderneming van Arie de Geus. Dit boek ligt mij ook na aan het hart dus dat treft.

Eens kijken…. pagina 123 en dan vanaf de vijfde zin de eerstvolgende drie zinnen:

Leden moeten de reeks institutionele waarden delen die rusten in de kern van de persona van het bedrijf. Bij Shell zagen we dit in ons onderzoek naar bedrijven met een lang leven, het onderzoek dat beschreven is in het voorwoord. Zelfs bij bedrijven die zeer gediversifieerd of gedecentraliseerd waren, bleken de werknemers en het management vaak een behoorlijk goed begrip te hebben van ‘waar dit bedrijf voor stond’ of ‘waar het om ging bij dit bedrijf’.  

De Geus heeft het hier over de gewenste aansluiting tussen de ‘ziel’ van een bedrijf en de waarden van de mensen die daar werken. Volgens hem is dit één van de kenmerken van een ‘levend’ bedrijf, en dus een voorwaarde voor continuïteit op de lange termijn.  

Meedoen? Pak een boek en sla ‘m open op pagina 123! Bijdragen zijn welkom via de reactieknop, maar je kunt ook zelf een column schrijven via de knop “Uw columns” in de bovenbalk.

1 thought on “Op pagina 123 van "De levende onderneming"…”

Alef Dekker, DOWNTOP 12 jaar ago

‘Een vermaledijde kettingbrief, zo reageerde Willem Scheepers toen hij weer wat toegezonden kreeg. Zoals ik van Willem gewend ben voelt hij niet alleen, maar denkt hij ook goed na voordat hij in actie komt. Vandaar dat het idee dat door David Maister ‘de wereld in is gestuurd’ door Willem als een hele leuke kettingbrief werd opgepakt. Hij kreeg ‘m doorgestuurd van zijn collega’s Coert ( http://www.oplossingsgerichtmanagement.nl ) & Richard (http://www.innovatieforganiseren.nl). Maister stelt een spel voor en wel het volgende:

“Well, there is a new meme zipping around the Net: open the nearest book to page 123, go down to the 5th sentence and type up the 3 following sentences. Then, pass the message along to other people you want to invite to contribute to the game.”

Willem pakte ‘MANDELA’s biografie. Dat leek hem wel ‘iets’. "Op genoemde pagina 123 staat er in dit boek echter geen tekst maar een foto, een foto van een trap. De begeleidende tekst is ‘Een sprekende foto van de treden die de verdachten in het Rivonia proces naar de beklaagdenbank leidden.’ Sprekende foto, sprekende tekst maar het voldoet niet aan de spelregels. Daarom: ander boek gepakt. Vervolgens pakte Willem ‘De Aarde vanuit De Hemel’ van Yann Arthus Bertrand ook een mooi en intrigerend boek. Maar….., je raadt het al: ook in dit boek staat op pagina 123 een foto! Het is de helft van een foto over 2 pagina’s. Een foto genomen van de azuurblauwe Venitiaanse lagune. Voor het glasblazers eilandje Murano ligt een rode boot, een hel rode boot. Ook een mooie foto maar het voldoet alweer niet aan de spelregels….. Een 3e boek uit de kast genomen, 1 waarvan ik zeker weet dat er geen foto’s in staan!"

Om nou te voorkomen dat ik de ontdekkingtocht van Willem helemaal zit op te lepelen (lees verder http://www.managementpro.nl, pak ik zelf het boek dat mij het eerst te binnen schiet, al zou het alleen maar zijn omdat het 1 van de boeken is die nog steeds op mijn leeslijstje staat. (deze heb ik in ieder geval al in de kast staan)

Ik realiseer me dat ik het spel nu al saboteer, maar dat zal sommigen niet verbazen, omdat ik in bepaalde situaties graag de grenzen probeer te verleggen. Het boek: “’Krachtenfusie in de inrichting van Nederland’. Het boek begint bovenaan op pagina 123 met de zin ‘niet bij bedrijfsvoering alleen….’ (waardenoriëntatie en voortreffelijkheid in bestuur en management) . In de vijfde regel staat te lezen: “van de voortreffelijkheid, zijn zogeheten deugdethiek. Hoewel de politieke, sociale en economische context van Plato en Aristoteles grondig met die van ons verschilt, reiken deze wijsgeren ons toch een theoretisch kader aan dat een zekere tijdloze …..

Het boek gaat over het belang van een goede infrastructuur en ruimtelijke inrichting. Deze zijn van elementair belang voor de sociale, economische, ecologische en internationale ontwikkeling van Nederland in de 21e eeuw. Deze opgave is complex. Omdat de overheid nu eenmaal nog te veel proceduregericht is, mag niet worden verwacht dat zij de complexe opgave echt oplost. Het boek reikt, aan de hand van bijdragen van 85 auteurs, een aantal handvatten aan middels ‘De Publieke Schijf van Vijf’. Het boek reikt deze handvaten niet alleen aan voor de ruimtelijke inrichting van Nederland, maar kan ook gebruikt worden, zo denk ik nu nog, in andere publieke kwesties. Een les die hierbij geleerd zou moeten worden is, naar mijn mening, grote projecten vragen niet om veel maatschappelijke energie, maar creëren juist veel maatschappelijke energie. (het boek kreeg ik van de Vereniging voor Bestuurskunde (http://www.bestuurskunde.nl/)

Ik speel deze bal in ieder geval door naar de volgende goede relaties van mij: Sander Overduin van Unique Nederland (http://www.linkedin.com) en Simone Raaimakers (http://www.iipnl.nl">
Dit was de bijdrage van mij Alef Dekker (http://alefdekker.blogspot.com/). & zoals Richard & Coert & Willem ook in hun blog melden: Mocht je ook willen mee doen? Prima! dan kun je reageren op deze site http://www.managementpro.nl,  of via http://www.innovatief‘reageren.nl’, of via je eigen blog en stel de anderen hiervan even op de hoogte als je wilt. Weten we zeker dat we nog veel meer hele leuke of heel interessante boeken kunnen gaan lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *