Lex silencio positivo

Wie zwijgt stemt toe. Vandaag bepleitte minister Maria van der Hoeven  in het Financieel Dagblad automatisch toelating van kenniswerkers van buiten de EU als de overheid te traag is met de afhandeling van de administratieve rompslomp. Green light voor de green cards. Nee, tenzij wordt ja, mits.

Binnen Nederland speelt de war for talent zich af binnen de financiële sector. Er is dreigend tekort aan o.a. financieel specialisten. Medewerkers van grote kantoren krijgen recruitment cursussen om binnen hun eigen netwerk mensen te werven. Op 16 maart 2007 kwam de SER met een rapport waarin werd gesteld dat we (lees Nederland) wel wat aardiger mogen zijn als Nederland voor onze kenniswerkers van buiten de EU, aldus Alexander Rinnooy Kan.

 

De papieren rompslomp om hier te mogen werken is een nachtmerrie, om nog maar te zwijgen over de wachttijd voor vergunningen voor de families van de kenniswerkers. Totdat alles is geregeld, mag er niet worden gewerkt. Dit is een doorn in het oog van de high tech sector, die graag buitenlandse hoogopgeleiden willen aannemen.  Vorig jaar dacht het innovatieplatform van Balkenende III nog, dat het vereenvoudigen van de toelatingsregels voor kennismigranten ‘laag hangend fruit’ was.

 

Het heeft ook al even geduurd, want het voorstel om de regels te versoepelen werd op 5 januari 2005 al gedaan door toemalig minister van vreemdelingenzaken Rita Verdonk. Nu is de nieuwe minister van EZ dus aan zet. De vele instanties moeten gaan werken vanuit 1 loket. Misschien kan ze de paarse krokodil van Gerrit Zalm lenen.

4 thoughts on “Lex silencio positivo”

Alex 13 jaar ago

Deze internetpagina is niet mijn ontwerp, noch is deze internetpagina mijn bezit, maar na een kort gesprek delen wij vele gedachten.

ps: nooit geweten dat u Willem heet.

met vriendelijke groet,

Alex van den Oetelaar

Alex 13 jaar ago

De inleiding, de aanleiding en uw conclusie op een bericht in het financieel dagblad.
d.d. 02.04.07. Indien gewenst kan ik de krant er nog eens op nalezen.

met vriendelijke groet,

Alex van den Oetelaar

Nederland blijft achter met innovatie volgens OESO 12 jaar ago

[…] aan een werkvergunningstelsel gebaseerd op vaardigheden. Vorig jaar nam het kabinet de zogenaamd Lex Silencio Positivo maatregel. Deze is vooral gericht op […]

alex van den Oetelaar 11 jaar ago

5-4=1 met antwoorden. Dat entertaiment spelletje is trouwens erg grappig. Kennen ze in België ook al! Vraag me af wie dat verzonnen heeft.

Alex van den Oetelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *