Party People

De achillishiel van de Nederlandse politiek is het lage aantal actieve leden van de verenigingen van de politieke partijen. Daardoor kan een kleine groep mensen al een grote invloed uitoefenen op de interne partijpolitiek en daarmee op ons land. Het initatief G500 onder aanvoering van Sywert van Lienden maakt daar handig gebruik van.

Het was me het weekje wel. De politieke rollercoaster waarin Nederland terecht is gekomen na het vertrek van Geert Wilders uit het Catshuis is binnen een week toch weer veilig bij het startstation terecht gekomen. Zoals zovele Nederlanders overheerst bij mij de opluchting en de hoop: zal het verstand dan toch zegevieren?

Terwijl de media zich op het Haagse Binnehof storten in een euforische stemming (joepie we mogen weer naar buiten na zeven weken stilzitten!) trekt een nieuw initiatief van politiek actieve jongen veel aandacht. In het programma Buitenhof is op 8 april de beweging G500 gelanceerd, die als doel heeft een groep van tenminste 500 jongeren aan te moedigen lid te worden van VVD, CDA en PvdA. Binnen deze partijen wil de nieuwe beweging tien standpunten promoten die jongeren belangrijk vinden.

Met de ‘rimpeling’ G500, die als de schijn niet bedriegt in de kortste keren een golfbeweging zal worden, is invulling van het soort democratisering dat ik in 2007 al opschreef in het artikel “voetbalfans aan de macht”.

Het doel van G500 is om de agenda van de drie grootste politieke partijen (CDA, VVD, PvdA) van binnenuit te beïnvloeden. Jongeren tot 35 jaar kunnen via G500 lid worden van deze drie partijen en zo stemrecht verkrijgen tijdens partijcongressen. Inmiddels zijn al meer dan 750 mensen lid.  Doordat er gemiddeld 750 tot 1250 leden naar zulke congressen komen, is het met 500 jongeren mogelijk om een meerderheid te realiseren.

Volgens Sywert van Lienden zien politieke partijen zichzelf als doel en politiek als middel, iets dat G500 wil omdraaien: ‘Wij zien politieke partijen als een middel om onze idealen te verwezenlijken.’  Nu maar hopen dat Van Lienden niet binnen de kortste keren wordt weggekaapt om lid te worden van de Tweede Kamer voor één van de partijen waar hij nu zijn pijlen op richt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *